IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street пое дъх в началото на сесията*

Днес инвеститорите се обнадеждиха заради данните за началното жилищно строителство в САЩ

17:37 | 16.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Wall Street пое дъх в началото на сесията*

С ръстове на индексите започна днешната сесия на Wall Street заради по-добрите от очакваното данни за началното жилищно строителство в САЩ и корпоративните отчети.

Малко след началото на търговията Dow Jones се повишава с 0,69% до 14 700 пункта, S&P 500 регистрира ръст от 0,75% до 1 564 пункта, а Nasdaq добавя 0,61% до 3 236 пункта.

Акциите на Coca-Cola се повишават с 3 на сто заради отчетените по-добри продажби в Латинска Америка, а на Johnson & Johnson – с 0,9%, след като се оказа, че сделката за Synthes Inc. и новите продукти на компанията са  съдействали за ръста на продажбите.

„Възстановяването на жилищния сектор е един от най-позитивните сигнали за икономиката“, коментира пред Bloomberg Стивън Ууд от Russell Investments. „Изглежда, че икономиката на САЩ няма да изпадне в рецесия, корпоративните резултати също са позитивни, а Федералният резерв продължава с нерестриктивната политика“, допълни той.

След като вчера се отдръпнаха от пазара заради по-слабите данни за икономическия растеж в Китай, днес инвеститорите се обнадеждиха заради данните за началното жилищно строителство в САЩ. От американското търговско министерство отчетоха скок от 7% до над 1 млн. жилищни единици на годишна база, а данните за февруари бяха ревизирани нагоре до 968 хил. новозапочнати жилища.

Отделен доклад на трудовото министерство на страната показа, че индексът на потребителските цени през март се е понижил за първи път от 4 месеца заради по-евтините горива и облекло.

Същевременно обаче данни на Федералния резерв сочат, че фабричното производство се е свило с 0,1%, след като през февруари регистрира ръст от 0,9 на сто. Индустриалното производство като цяло се е повишило с 0,4%, тъй като заради по-студеното от обичайното време се повиши консумацията на енергия.

Междувременно днес Международният валутен фонд (МВФ) занижи очакванията си за икономическия растеж и призова европейските политици да приложат агресивни парични политики, за да преодолеят проблемите в икономиката.

Според фонда световната икономика ще нарасне с 3,3% през тази година, а не с 3,5%, каквато беше предишната прогноза.

* Актуално към 17.00 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още