IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарната еуфория в САЩ продължава, няма признаци за отслабване на оптимизма

Голяма част от повишението на индексите и акциите се дължи на капитулацията на мечките, коментират анализатори

10:06 | 12.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарната еуфория в САЩ продължава, няма признаци за отслабване на оптимизма

Сред причините за устойчивия ръст на американските индекси и покоряването на рекорд след рекорд е фактът, че много инвеститори бавно се завръщат към пазара на акции. Това позволява на пазара да не прегрее, се казва в анализ на CNBC.

Един от основните индикатори за настроенията на инвеститорите е свързан с „мечия“ натиск върху пазара. Той се измерва чрез процента акции, играни „на късо“ от всички акции, достъпни за търговия. Към края на март това съотношение за американския пазар е било едва 3,6 на сто, показват данни на Bespoke Investment Group.

Тази констатация изважда на преден план две основни послания – първо, че инвеститорите най-накрая влизат на пазара след дълго колебание, второ – че голяма част от досегашния ръст се дължи на затваряне на къси позиции.

Нито един от тези два сигнала не подсказва, че увереното рали при акциите изчерпва инерцията си и скоро ще спре. Те обаче не дават и възможност на онези, които чакат корекция, за да намерят своята входна точка.

„Онези, които са скъсявали, със сигурност затварят позициите. Това би било сигнал, че вече няма голям натиск за покупки. Ние обаче все още не сме готови да се предадем“, коментира Раян Детрик, технически анализатор в Schaeffer’s Investment Research.

Пазарният възход подлага на изпитание куража и на най-уверените мечки, пренебрегвайки лошите новини с апломб и стигайки все по-високо след тях. При това на фона на устойчиви сигнали за отслабване на икономиката.

Пример за това са данните за безработицата в САЩ, която въпреки спада до 7,7 на сто през последния месец, дава все по-обезпокоителни сигнали. Всъщност причината за спада през март е рекордно ниския за последните 35 години брой хора, активно търсещи работа.

Пазарът обаче подмина тази новина и от публикуването ѝ до вчера широкият индекс S&P 500 записа поредица от рекорди и ръст от 3,5 на сто.

Основният фактор, който поддържа огъня на пазарния ръст, са действията на Федералния резерв. В момента тече програма за вливане на 85 млрд. долара на финансовите пазари всеки месец чрез изкупуване на държавни и ипотечни облигации.

През тази седмица стана ясно, че ръководителите на институцията все още нямат консенсус кога да се прекрати изливането на пари, което допълнително подхрани ралито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още