IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама подава ръка на републиканците с бюджетното си предложение

Въпреки съкращението на социалните разходи, реакциите са скептични заради ръста на данъците

23:13 | 10.04.13 г. 2
Обама подава ръка на републиканците с бюджетното си предложение

Президентът на САЩ Барак обама внесе за одобрение в Конгреса бюджет за фискалната 2014 година в размер на 3,8 трилиона долара. В опит за съживяване на разговорите за дефицита, Обама предложи увеличаване на данъчните приходи и орязване на социалните разходи, отбелязва Bloomberg.

За първи път в бюджета, предлаган от администрацията на Обама, е записано предложение до републиканците в Конгреса за преизчисление на разходите за живот, калкулирани в системата на социалното осигуряване. Реакциите на републиканците при представянето на бюджета обаче бяха, че не виждат нищо ново в предложенията, които вече бяха отхвърлени от тях. „Не искаме да повишаваме данъците на американците”, заяви републиканецът Джон Бейнър.

„Когато говорим за дефицит съм изпълнил половината от исканията на републиканците”, коментира от своя страна американския президент. Той призова своите политически опоненти да демострират колко са сериозни намеренията им по отношение на дефицита.

Прогнозата е, че бюджетният дефицит на САЩ за фискалната 2014 година, която започва на 1 октомври 2013 година, ще бъде 744 млрд. долара или 4,4% от брутния вътрешен продукт. Целта е до 2016 година дефицитът да бъде 2,8% от БВП, а през 2023 година – 1,7%.

Свиването ще дойде от намаляването на социалните разходи и ръст на данъците на богатите. Доходите над 1 млн. долара трябва да бъдат обложени с 30% данъци, предлага Обама.

В бюджета са заложени още и ръст на американската икономика до 2,3% през тази година. Това представлява корекция в посока надолу спрямо юли 2012 година, когато прогнозите за ръстът на БВП беше в рамките на 2,7 на сто. През 2014 година ръстът ще бъде в рамките на 3,2 на сто, са очакванията на президентската администрация.

В предложението за бюджета са заложени 50 млрд. долара за изграждане на пътища, мостове и други публични дейности. 1 млрд. долара ще отидат за стимулиране на иновациите, а още 1 млрд. долара ще бъдат отделени за реформа във висшето образование на САЩ.

Според прогнозите в САЩ ще има спад на безработицата – до средно 7,7% през 2013 година. През миналата година без работа бяха 8,1% от трудоспособното население. През 2014 година процентът вече ще бъде 7,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Ей, страшно нещо е лъжата на високо ниво. Изнесоха де що има навън, оставиха американците на яслите на Макдоналдс и сие, а един човек, дето се храни с кюфтета от черва, да не мислиш че мисли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
eboyanov
преди 11 години
републиканците са му казали много точно и ясно - нищо ново под слънцето не ни сервираш. Американския Оланд ще се влачи отново като пате в калчища през следващите 4 години и няма да знае на къде да тръгне или полети :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още