IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама иска минимум на данъка за богатите, заменя бюджетните съкращения с нови

Проектобюджетът на президента на САЩ осигурява свиване на дефиците с още 1,8 трлн. долара през следващите 10 години

16:30 | 10.04.13 г. 1
Обама иска минимум на данъка за богатите, заменя бюджетните съкращения с нови

В бюджетното предложение на американския президент тези съкращения са заменени със специална оферта за понижаване на дефицита от декември. Тя включва 930 млрд. долара под формата на свиване на разходите и около 580 млрд. долара от данъчни постъпления.

Бюджетът на Обама включва разходи за политически приоритети като 50 млрд. долара за инвестиции в инфраструктура и 40 млрд. за ремонти на съоръжения. Предвидено е и финансиране на предучилищното образование за 4-годишни деца на семейства с ниски и умерени доходи, като за целта ще бъде увеличен акцизът върху тютюневите изделия и ще бъдат премахнати някои данъчни облекчения за по-заможните американци.

Бюджетът включва също данъчен кредит от 10% за малки компании, които увеличават заплатите или наемат нови служители.

Заложеният в него бюджетен дефицит е на стойност 744 млрд. долара, което е най-малката разлика между приходите и разходите от 2008 г. насам.

Сред предложените съкращения на разходи е свиването на финансирането на Пентагона с още 100 млрд. долара за следващите 10 години, а по програмата Medicare ще бъдат орязани 400 млн. долара за същия период. Икономии на стойност още 200 млн. долара ще дойдат от намаляването на земеделските субсидии и съкращения във федералната програма за пенсиониране на служителите в публичния сектор.

Съветниците на президента заявиха, че бюджетното предложение ще доведе до свиване на дефицита с 1,8 трлн. долара през следващите 10 години. Добавена към съкращаването на дефицита с 2,5 трлн. долара вследствие на досега приети мерки, сумата надхвърля 4 трлн. долара, което се определя като приемлива цел както от Белия дом, така и от републиканците.

Бюджетът на Обама обаче е в рязък контраст с проекта на противниците му, изготвен от члена на Камарата на представителите Пол Райън, който бе кандидат за вицепрезидент на последните избори и се очаква да представи кандидатурата си за президентската надпревара на следващите избори през 2016 г.

„Можем да инвестираме в средната класа, да създаваме работни места и да понижаваме дефицитите“, заяви високопоставен представител на президентската администрация. „Не ни се налага да избираме между дефицити, които погледът едва обхваща, и онзи тип мерки на строги икономии, предвидени в бюджета на Пол Райън“, добави той.

Бюджетното предложение на Обама закъсня с 2 месеца, като представители на президентската администрация обвиниха за това проточилите се преговори за избягване на „фискалната пропаст“ в началото на годината и на автоматичните съкращения в бюджета от 1 март, съобщава AP.

От агенцията обаче не очакват сериозни преговори за бюджета преди лятото, когато правителството още веднъж ще се сблъска с необходимостта за повишаване на тавана на дълга, за да избегне перспективата за изпадане в несъстоятелност.

Бюджетното предложение на Обама ще се конкурира с други две, които вече са приети в поне една от камарите на Конгреса. В плана, гласуван в контролираната от републиканците Камара на представителите, се предвижда свиване на дефицита с общо 4,6 трлн. долара за следващите 10 години в добавка към вече договорените 1,2 млрд. в споразумението за повишаване на тавана на дълга, постигнато през 2011 г. Предложението, гласувано в контролирания от демократите Сенат, е по-близко до това на президента на САЩ, макар да не включва промените във формулата за индексирането на разходите за живот, използвана за определяне на помощите по програмата Social Security.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
СМЕШНИЦИ задокеански.Имало протокол на ФЕД, в който се очаквало.... и Китай бачкал.Някой да видя нещо ново?Тя простотията не ходи по гората, а по хората...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още