IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слабите данни за заетостта накараха Wall Street да се замисли за корекция

Данните са наистина разочароващи и предполагат, че сме далеч от нормализирането на растежа, за което мечтае Фед, коментира анализатор

23:23 | 05.04.13 г. 1
<p>
	Фондовата борса в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Щатските индекси се понижиха в петък, приключвайки най-слабата седмица за годината, след като правителството във Вашингтон обяви, че по-малко американци от очакваното са си намерили работа през март, съобщава MarketWatch.

Трябва да имаме по-умерени очаквания, казва Брус Маккейн, главен инвестиционен стратег на Key Private Bank в Кливланд. „Не че икономиката е в застой. Просто никога не е имала тази инерция, в която някои анализатори се заричаха. Ето затова имаме корекция, допълва той.  

Данни на щатското министерство на труда разкриха, че наетите през март нови служители са били едва 88 хил. вместо очакваните 190 хил. Това са най-слабите данни за последните 9 месеца.

„Сега може да прибавим месечния доклад за заетостта към растящия списък с данни, които просто не се оказаха толкова добри, колкото очаквахме“, казва Дан Грийнхаус, главен стратег на BTIG LLC в Ню Йорк.

След като първоначално изгуби 171 пункта, Dow Jones Industrial Average отбелязва спад от 0,28% до 14565 пункта и се раздели с 0,4% от стойността си за седмицата.

Двадесет и два от 30-те сини чипа, от които е съставен индексът, се оказаха на червена територия, включително Alcoa Inc., която неофициално стартира сезона на отчетите в понеделник след затварянето на борсата.

S&P 500 се понижи с 0,43% до 1553 пункта, като най-слабо сред 10-те индустриални групи на индекса се представиха технологичните компании, а най-силно компаниите за комунални услуги. През последните 5 сесии индексът е изгубил 1,4%.

Nasdaq Composite се раздели с 0,66% до 3204 пункта, губейки близо 2,4% за седмицата.

Dow Jones и S&P 500 са на път да отбележат най-сериозния си седмичен спад от края на декември 2012 г., докато Nasdaq от началото на ноември.

Серията от по-слаби от очакваното макроикономически резултати увеличиха вероятността Федералният резерв (Фед) да запази темпа на програмата си за вливане на ликвидност.

„Данните за безработицата са наистина разочароващи и предполагат, че сме далеч от нормализирането на растежа, за което мечтае Фед“, допълва Маккейн.

Програмата на Фед наред с мерките, предприети от останалите централни банки, са сред основните фактори, подкрепили силния ръст на фондовите пазари. От началото на годината  S&P 500 е спечелил 8,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Как можеш да създадеш работно място или да намериш такова, като са иззети парите от пазара на труда. Всичко е само хазарт. Вчера срещам една госпожа, на борсата работи, ами тя е в бизнеса със зърнени храни и в момента каза, че купува и продава реколтата, която ще се произведе след пет години, всичко преди това е разпродадено. Ако това не е хазарт.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още