IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции се възстановиха от първоначалните загуби

Wall Street остава подвластен на опасенията около ситуацията в Кипър

22:12 | 27.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Технологичните акции се възстановиха от първоначалните загуби

Технологичните акции изтриха загубите в днешната сесия на Wall Street, което издърпа Nasdaq на положителна територия – индексът се повиши с 0,14% до 3 257 пункта.

AOL увеличи пазарната си капитализация с над 9 на сто, след като Barclays повиши оценката си за компанията, а акциите на Facebook и Amazon поскъпнаха със съответно над 3 и 2%, съобщи MarketWatch.

Акциите на Apple and Google обаче продължиха да натежават на цялата група. Пазарната оценка на Ябълката се понижи с 2,2%, след като Pacific Crest занижи очакванията си за продажбите на компанията, а тази на най-голямата интернет търсачка – с 1,2%, след като Stifel Nicolaus също понижи очакванията си за компанията.

В края на днешната сесия Dow Jones регистрира спад от 0,23% до 14 526 пункта, а S&P 500, който също направи опит да се отърси от загубите, в крайна сметка се понижи с 0,05% до 1 563 пункта.

“Когато пазарът преминава през сравнително леки дни, от него не може да се очаква много”, коментира пред Bloomberg Франк Ингара, главен трейдър в NorthCoast Asset Management LLC. “Пазарът все още е готов да върви напред”, допълва той.

Инвеститорите продължават да гледат с тревога към Кипър. Днес Институтът по международни финанси предупреди, че заради ситуацията в страната може да се засили натискът върху банките в Испания, Португалия и Италия.

Големите очаквания и опасения са свързани с утрешния ден, тъй като кипърските банки най-сетне ще бъдат отворени. Полицията и охраната на банковите клонове обаче се готвят за тежки сблъсъци на фона на наложените ограничения за теглене на средства – до 300 евро в брой от гишета и банкомати, до 5 хил. евро парични преводи за чужбина на месец и до 3 000 евро в брой при излизане извън страната.

Междувременно днес парламентът на Кипър поиска от централната банка на страната списък на лицата, които са правили парични трансфери в чужбина преди оповестяването на спасителния план. Планира се също така да бъде назначена специална комисия, която да разследва дали някой има “престъпна, морална или административна отговорност за банковата криза”.

Заради кризата в Кипър анализатори се опасяват, че кризата в еврозоната не е достигнала дъно, тъй като основните проблеми така и не са решени. “На Европа й отне години, за да се забърка в тази каша, сега ще й отнеме още години, за да излезе от нея”, коментира Робърт Дол от Nuveen Asset Management LLC. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още