IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street изтри част от загубите си

Президентът на Еврогрупата Йерун Диселблум отрече, че спасителната програма за Кипър представлява модел за разрешаване на бъдещи кризи

22:58 | 25.03.13 г.
<p>
	Фондовата борса в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Щатските индекси преполовиха загубите си малко преди затварянето на сесията в понеделник, докато инвеститорите на Wall Street преосмисляха противоречащите изявления от Европа за това дали начинът, по който беше спасен Кипър ще се превърне в модел за бъдещи спасителни програми в еврозоната.

След като при отварянето на борсата S&P 500 се доближи на 1 пункт от исторически рекорд, щатските индекси се отдръпнаха на червена територия поради опасенията на инвеститорите, че преструктурирането на банките в Кипър ще доведе до облагане на депозитите и в други европейски страни, съобщава MarketWatch.

Индексите обаче възстановиха част от изгубените си позиции, след като президентът на Еврогрупата Йерун Диселблум се опита да разясни направен по-рано коментар за спасителната операция.

„Първоначално еуфорията беше, защото Кипър не потъна в Средиземно море. Като се замислите обаче осъзнавате, че Европа все още има сериозни проблеми за решаване“, казва Рон Флорънс, директор инвестиционни стратегии на Wells Fargo Private Bank.

След като при отварянето на борсата за кратко S&P 500 достигна 1564 пункта, индексът изгуби 0,33% до 1552 пункта. Най-слабо сред 10-те групи на индекса се представиха компаниите за материали, а най-силно хранителните компании.

След като първоначално спечели 51 пункта, а после се понижи с 117 пункта, Dow Jones Industrial Average се раздели с 0,44% до 14448 пункта.

Nasdaq Composite отбелязва спад от 0,3% до 3235 пункта.

Еврото поевтиня след коментарите на Диселблум, че спасителната програма за Кипър, която беше договорена в понеделник сутринта, представлява модел за разрешаване на бъдещи банкови кризи в еврозоната. Европейската валута се търгува за 1,2862 долара, след като по-рано в понеделник достигна 1,3048 долара.

Диселблум направи второ изявление, според което „програмите за макроикономически корекции са моделирани специално за всяка една ситуация и че модели за подобни спасителни програми не биха могли да съществуват“.

Основните опасения на инвеститорите се състоят в това, че сделката за Кипър съдържа данък върху част от банковите депозити – безпрецедентна мярка, която може да предизвика банкова паника.

Като част от спасителната програма, която е в размер на 10 млрд. евро, Никозия се съгласи да преструктурира двете основни банки на Острова. Освен това всички депозити над 100 хил. евро ще бъдат обложени с еднократен данък.

„Отпразнувахме спасяването на Кипър, но както знаем дяволът се крие в детайлите, а детайлите все още не са ясни“, казва Арт Хоган, пазарен стратег на Lazard Capital Markets.

„Добрата новина е, че катастрофата беше избегната, лошата са страничните ефекти от сделката“, допълва Хоган.

В технологичния сектор Dell Inc. спечели над 2,5%, след като производителят на компютри потвърди, че е получил оферти за придобиване от страна на компанията за дялови инвестиции Blackstone Group LP и милиардера инвеститор Carl Icahn. И двете оферти са по-високи от тази на основателя на Dell Майкъл Дел.

Също днес председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке заяви, че ниските лихвени проценти в развитите страни са от полза на световната икономика без да предизвикват търговски дисбаланси и да влияят на валутните курсове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още