IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждата за споразумение по кипърския проблем подкрепи индексите в САЩ

При 85 млрд. месечно, които Фед излива на пазара, този пазар има само една посока на движение и тя е нагоре, коментира анализатор

23:20 | 22.03.13 г. 6
Надеждата за споразумение по кипърския проблем подкрепи индексите в САЩ

Основните американски индекси отчетоха умерени повишения в днешната сесия, възстановявайки се след най-силния си спад от близо месец, докато притесненията около Кипър намаляват, а оптимистичните отчети излизат един след друг, съобщи CNBC.

„Налице е предпазлив оптимизъм, че през следващите няколко часа сме в състояние да достигнем съгласувана платформа, така че парламентът да може да одобри тези специфични мерки, които ще бъдат съвместими с подхода, рамката и целите, за които бе постигнато споразумение на последното заседание на Еврогрупата“, заяви временният лидер на пропрезидентската кипърска партия Демократичен сбор Авероф Неофиту.

Част от анализаторите обаче подчертават запазващата се разхлабена монетарна политика на американския Федерален резерв като причина за по-високите цени на акциите.

„При 85 млрд. месечно, които Фед излива на пазара, този пазар има само една посока на движение и тя е нагоре“, заяви Алън Валдес, директор за сделките на регулиран пазар и вицепрезидент за търговията в DME Securities. „А това ще надцака всичко, каквото и да се случва в Европа“, добави той.

Dow Jones напредна с 0,63% до 14 512,03 пункта, подкрепен в най-голяма степен от акциите на Wal-Mart, прибавили 1,6% към стойността си до 74,28 долара, и тези на Hewlett-Packard, поскъпнали с 3,2% до 23,04 долара. Индексът на сините чипове обаче прекъсна 4-седмична печеливша серия, губейки 0,01% през настоящата седмица.

Standard & Poor's 500 спечели 0,72% до 1 556,89 пункта, но това само сведе седмичната му загуба до 0,24%, която е втора поредна за индекса. Nasdaq Composite се повиши с 0,7% до 3 245,00 пункта, изтривайки 0,13% за седмицата.

Акциите на Apple повишиха стойността си с 2% до 461,91 долара на фона на спекулациите, че технологичният гигант ще представи iPhone 5s и iPad 5 на 29 юни, след като технологичният уебсайт Gizmorati се позова на вътрешен за компанията източник и потвърждение от трета страна. Датата е символична – това е 6-тата годишнина от представянето на първия iPhone.

Пазарната капитализация на Nike скочи с 11,1% до 59,53 долара за акция, след като компанията за спортна екипировка обяви печалба за четвъртото тримесечие на 2012 г., надхвърлила с лекота очакванията на анализаторите, и прогнозира още по-силно търсене за своите стоки.

Акциите на Tiffany поскъпнаха с 1,9% до 69,23 долара, след като компанията прогнозира ръст на продажбите между 6% и 8% за настоящата финансова година, започнала на 1 февруари, а печалбата ѝ за четвъртото финансово тримесечие на предходната надмина предварителните прогнози на експертите.

Пазарната капитализация на Micron Technology се разшири с 11,7% до 10,04 долара за акция въпреки обявената от компанията тримесечна загуба, след като тя обяви, че перспективата пред чиповете за компютърни памети се подобрява.

Акциите на  Tibco потънаха с 9,4% до 20,99 долара, след като производителят на бизнес софтуер прогнозира резултати за настоящото тримесечие, останали под очакванията на анализаторите, като се позова на предизвикателствата пред бизнеса в САЩ и Великобритания.

Пазарната капитализация на JPMorgan нарасна с 0,9% до 48,78 долара за акция, след като бордът на директорите на банката подкрепи запазването на постовете на негов председател и главен изпълнителен директор от Джейми Даймън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
"отворения" е обща = "отворения" свят е обща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Тези които знаят че финансовата система на "отворения" е обща и неконтролируема се страхуват от глупавото желание на ЕС да спука цирея Кипър без да се опръска(много), и това ги кара да действат нерационално и емоционално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Влияе защото, световната икономика се свива изискваща финансите също да го направят, балона обаче расте и това прави системата свръхувствителна и всяко малко "убождане" може да спука балона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
tpoint
преди 11 години
Вероятността американските индекси да се влияят от кипърските проблеми е равна на нула. Защо. Каква е вероятността хилята гигантстки компании, с активи за трилиони долари, опериращи на 5 континента, държащи контрола върку световните енергийни, хранителни, производствени, научни и човешки ресурси. Компании от тежката и добивната индустрия, през производство до хай тек индустрията и куп гигантски финансови институции... да се влияят от икономиката на едно островче, което повечето дори не знаят къде се намира на каратата - моля ви, такива заглавия е нелепо дори да се коментират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 11 години
При 85 млрд. месечно, които Фед излива на пазара, този пазар има само една посока на движение и тя е нагоре, коментира анализатор---------------------откровенно признание на "професионалистите", че без печатницата са една гола вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
stanislavr
преди 11 години
Да ама Фед не излива масло, мед или поне пържоли а само компютърни числа срещу които стои едно много голямо нищо. А от нищо пак нищо! Интересно след колко време цялата придамидка ще се срине -3-5 месеца, година-две...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още