IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ избегнаха нова бюджетна криза засега

Най-лошите ефекти от икономиите вече са предотвратени

09:47 | 21.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
САЩ избегнаха нова бюджетна криза засега

Американският сенат одобри в сряда законопроект, който трябва да предотврати заплахата от фалит на правителството до 30 септември, предаде Ройтерс.

Камарата на представителите вече одобри аналогична мярка преди две седмици, за да бъде избегнато спирането на работата на федералните агенции. В противен случай беше предвидето на 27 март да се преустанови финансирането на правителството.

Сенатът одобри законопроекта със 73 гласа "за" и 26 "против". В общи линии вотът протече по партийна линия, като текстът бе одобрен с подкрепата на демократическото мнозинство в горната камара на Конгреса на САЩ. Все пак за законопроекта гласуваха и 20 републиканци.

„Това е много добър ден за Сената“, заяви лидерът на демократическото мнозинство Хари Рийд пред колегите си във Вашингтон. „В крайна сметка законодателството е и изкуство на компромисите“, допълни той.

Законопроектът бе изпратен в Камарата на представителите. Очаква се доминираната от републиканците долна камара на Конгреса да го одобри още днес и да го предаде за подписване на президента Барак Обама. Председателят на отговорната по въпроса комисия – Хал Роджърс, вече сигнализира готовността си да гласува в подкрепа на проекта.

След като законът влезе в сила, той ще осигурява финансирането на ежедневните дейности на всяка правителствена агенция в САЩ до края на сегашната финансова година, който е на 30 септември. Новите мерки ще предоставят допълнителни 87 млрд. долара за  американските военни в чужбина, включително в Ирак и Афганистан, и ще остави в сила замразяването на възнагражденията на федералните служители.

Основните разлики между двете спорещи страни обаче остават и трябва да бъдат преодолени през следващите месеци. Досега има непримирима разлика: докато републиканците се противопоставят на допълнителни увеличения на данъците и изискват значителни съкращения на разходите, демократите на президента Барак Обама искат да натоварят повече най-богатите американци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Избегнали са я кризата ама с нова поредна доза хероин (ликвидност).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още