IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк удължава действието на високото данъчно облагане за милионерите

Допълнителният данък от 8,82% върху доходите над 1 млн. долара годишно бе въведен като "временна мярка" през 2011 г.

13:56 | 20.03.13 г.
<p>
	Губернаторът на щата Ню Йорк андрю Куомо. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Губернаторът на щата Ню Йорк андрю Куомо. Снимка: Архив Ройтерс

Но според Роб Дойч, управляващ директор на New Yorkers for Fiscal Fairness, щатът има нужда от допълнителни приходи от получаващите високи доходи, особено при затегнатите бюджети, които измъчват доста училищни окръзи и местни управи.

„Действителността е – рекорден брой гладуващи, рекорден брой бездомни, а нивото на детската бедност надхвърля 50% в много от нашите щати. Тези проблеми трябва да бъдат преодолени, за да имаме здрава икономика“, подчерта Дойч. „Мисля, че има доста богати нюйоркчани, които са наясно, че обичат този щат, че искат да бъдат част от решението и те са щастливи да плащат малко по-висок данък върху доходите“, добави той.

Моментът, в който бе постигнато споразумението, е неочакван, тъй като губернаторът бе обещал дългосрочно преразглеждане на данъчния кодекс на щата, а не поредното краткосрочно удължаване, когато договаряше промените в данъчните ставки през 2011 г.

Куомо не назначи обещаната данъчна комисия до декември. От офиса му потвърдиха, че е не е съгласуван срок за действието ѝ, но източник, запознат с дейността ѝ, заяви, че тя не планира да докладва пред губернатора преди края на годината.

От бюджетната служба към губернатора предвиждат промените в данъчния кодекс, влезли в действие през 2011 г., да осигуряват около 2 млрд. долара допълнителни приходи за щата.

„Одобрявам понижаването на данъците, ако успеем да намерим начин да си ги позволим, и точно това е в центъра на обсъжданията“, каза Куомо, отговаряйки на въпрос дали одобрява удължаването на срока на действие на извънредните данъци. „Мисля, че понижаването на данъците за средната класа, за дребния бизнес стимулира икономиката. „можем ли да си го позволим? Откъде ще дойдат парите?“, добави той.

Думите му са в съзвучие с намеренията на законодатели да запазят понижаването на данъците за средната класа, договорено през 2011 г. Представител на администрацията заяви, че приходите, набрани от удължаването на срока на действие на извънредния данък за най-богатите, ще отидат за неуточненото понижаване на данъците за семействата от средната класа и дребния бизнес.

Сред съгласуваните от губернатора и законодателите промени е данъчно облекчение на стойност 350 долара за семейства с най-малко едно дете и възстановим кредит за работодатели, наели работници под 20-годишна възраст, който да компенсира съгласуваното увеличаване на минималната работна заплата през следващите 3 години.

Очаква се бюджетът на щата да бъде приет до 1 април.

Освен Калифорния и Ню Йорк, допълнителен данък върху милионерите въведе Минесота, а подобна мярка се обсъжда и в Мериленд.

Въвеждането на данък върху най-богатите американци бе едно от основните искания на движението Occupy Wall Street, което се зароди през 2011 г. и първоначално бе силно подкрепяно, но впоследствие се маргинализира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още