IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones с десети пореден ръст

Инвеститорите просто нямат други алтернативни вложения, но са нащрек кога ликвидността от Фед ще пресъхне, коментира анализатор

23:24 | 14.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Dow Jones с десети пореден ръст

Американските акции приключиха сесията в четвъртък близо до върховете за деня, като индексът Dow Jones записа серия от десет поредни повишения – първата подобна от 1996 г., а S&P 500 завърши на косъм от историческия си връх след по-добри от очакваното данни за заетостта, съобщава CNBC.

“Това може да се окаже най-силният „бичи” пазар от 80-те години насам, просто защото инвеститорите на практика нямат други алтернативни вложения”, коментира Алън Валдес от DME Securities. „Фед излива по 85 млрд. долара ликвидност на месец, така че пазарът няма как да спадне, но всички са нащрек кога тази ликвидност ще пресъхне.”

Индексът на 30-те представителни американски компании Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,6% до 14 539 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 нарасна също с 0,6% до 1 563 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq се покачи с 0,4% до 3 259 пункта.

От началото на 2013 година Dow Jones се е повишил с 10 на сто и е на път да запише най-силното си първо тримесечие от 1998 година досега. В исторически план силно първо тримесечие е било знак и за добра година като цяло. От 1950 година е имало едва 12 случая, в които Dow Jones се е повишавал с над 8% през първите три месеца на годината и във всяка от тези години индексът е записвал повишение и за цялата година.

Икономическите новини от деня показаха, че през миналата седмица са били подадени 332 хил. молби за помощи при безработица, което е с 10 хил. по-малко спрямо предходната седмица, докато икономисти очакваха заявленията да се увеличат до 350 хил.

Стана ясно също, че дефицитът по текущата сметка на САЩ неочаквано се е свил в края на миналата година. През четвъртото тримесечие на 2012 г. дефицитът се е понижил до 110,4 млрд. долара, достигайки до 2,8% от брутния вътрешен продукт на страната.

За миналата година като цяло дефицитът по текущата сметка на САЩ е нараснал до 475 млрд. долара, или 3% от БВП, от 465,9 млрд. долара през 2011 г., което бе най-ниският годишен дефицит от 2008 г.

Производствените цени през февруари пък са нараснали с 0,7% - най-силният ръст от пет месеца, на фона на повишението на бензина. Като цяло обаче липсва инфлационен натиск, който да принуди Федералния резерв да предприеме монетарно затягане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още