IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones приключи историческа седмица на абсолютни рекорди

Икономиката продължава да се подобрява, но акциите стигнаха твърде далеч за кратък период, така че изглежда ще направим известна пауза, коментира анализатор

23:57 | 08.03.13 г. 2
Dow Jones приключи историческа седмица на абсолютни рекорди

Основните американски индекси приключиха сесията с умерени повишения, отчитайки печалба от по над 2% за седмицата, подкрепени от по-силните от очакваното данни в доклада на правителствота на САЩ за пазара на труда, съобщи CNBC.

След като във вторник Dow Jones премина над най-високото си ниво, достигано някога, индексът на сините чипове продължи възходящото си движение през всяка от сесиите до днес, поставяйки все нови и нови абсолютни рекорди и постигайки първата си седмица на непрекъснати повишения от септември 2011 г. Днес индексът за кратко надхвърли дори 14 000 пункта и приключи близо до новия исторически връх след ръст от 0,47% до 14 397,07 пункта.

Акциите на McDonald's, поскъпнали с 1,7% до 98,71 долара, след като продажбите в разработените заведения на веригата ресторанти за бързо хранене се свиха по-слабо от очакванията през февруари, и тези на Disney, които прибавиха 1,9% към стойността си до 57,39 долара, осигуриха най-голямата подкрепа за индекса.

Standard & Poor's 500 спечели 0,45% до 1 551,18 пункта, като всичките му ключови подсектори приключиха на положителна територия, водени от индустриалните компании и тези за производство на луксозни стоки. Nasdaq Composite се повиши с 0,38% до 3 244,37 пункта.

Американските работодатели са разкрили нови 236 000 работни места през февруари, а нивото на безработица се е понижило до 7,7%, достигайки най-ниската си стойност от декември 2008 г., стана ясно от публикуваните данни на американското министерство на труда. Резултатите се разминаха значително с очакванията на анализаторите за 160 000 нови работни места и запазване на броя на безработните на януарското ниво от 7,9%.

„В крайна сметка данните бяха постоянно силни и показват, че икономиката продължава да се подобрява“, заяви Пол Земски, главен инвестиционен директор за мултиактивните стратегии в ING U.S. Investment Management.

Но акциите "стигнаха твърде далеч за кратък период от време, така че изглежда ще на правим известна пауза ... Днешната динамика определено не ме настройва по-песимистично за пазара и продължавам да очаквам значителен подем и занапред“, добави той.

Акциите на Google поевтиняха с 0,1% до 831,52 долара, въпреки че компанията обяви, че подразделението ѝ Motorola Mobility ще съкрати 1 200 служители, или 10% от персонала си, в рамките на опита да се върне към печалба.

Пазарната капитализация на Pandora обаче скочи със 17,6% до 13,79 долара за акция, след като печалбата и приходите на компанията за последните 3 месеца на 2012 г. надхвърлиха очакванията на анализаторите, а прогнозата ѝ за приходите за настоящото тримесечие и за 2014 г. изненадаха приятно експертите.

Акциите на Goldman Sachs загубиха 2,3% от стойността си до 152,98 долара, след като резултатите от последните стрес-тестове, проведени в банковия сектор от Федералния резерв на САЩ, разкриха, че кредитната институция е близо до дъното на списъка по отношение на капиталовата си адекватност, като само Ally Financial - единствената банка, неиздържала теста – е с по-лошо съотношение от нея.

Пазарната капитализация на Citigroup обаче се разшири с 3,7% до 46,68 долара за акция, след като тя се оказа сред най-добре представилите се на тестовете и със съответно най-високи шансове при неблагоприятни сценарии в американската икономика. Освен това банката е отправила искане за разрешение от Фед да изкупи 1,2 млрд. от акциите си – приблизителното количество, което тя емитира ежегодно за служителите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Финанси виж още