IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден рекорд за Dow Jones

По-добрите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ подкрепят ралито

23:14 | 07.03.13 г.
Пореден рекорд за Dow Jones

Dow Jones се изкачи до нови рекордни висини в днешната сесия на Wall Street, след като отчете повишение от 0,23% до 14 329 пункта, след като бяха публикувани по-добри от очакваното данни за пазара на труда в САЩ.

В края на сесията S&P 500 отбеляза ръст от 0,16% до 1 544 пункта, а Nasdaq добави 0,3% до 3 232 пункта.

През миналата седмица подадените молби за обезщетения при безработица в САЩ са намалели със 7 хил. до сезонно изгладените 340 хил., сочат данни на американското трудово министерство. Очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за увеличаване на молбите до 355 хил.

Осредненият показател за 4 седмици, за който се смята, че дава по-точно отражение на ситуацията на пазара на труда, също се е понижил със 7 хил. до 348 750 молби, достигайки най-ниското си ниво от март 2008 г.

“Несъмнено има елемент на подкрепа на пазара на труда и той се движи от жилищния сектор и потенциалът на строителството, което се завръща с пълна сила”, коментира пред Bloomberg Робърт Лътс от Cabot Money Management. “Започваме да виждаме подобрение в “заспалите” области от икономиката, така че количествените улеснения и по-ниските лихви най-накрая се отплащат, а пазарите също ни го казват”, допълни той.

Утре американското трудово министерство ще публикува данните за безработицата в страната през февруари. Очакванията са нивото й да се задържи без промяна на 7,9%, а новосъздадените работни места да са 163 хил.

“Общата картина на заетостта в САЩ се подобрява”, коментира Трой Логан, главен икономист в Exton. “Все още безработицата е много висока, но все пак не се влошава, което е ключов фактор”, допълва той.

Външнотърговският дефицит в САЩ през януари обаче е нараснал със 17% до 44,4 млрд. долара, което е най-бързото му темпо на разширяване от март 2012 г. основно заради резкия ръст на вноса на петрол, съобщи американското търговско министерство.

По-рано президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги потвърди прогнозата си, че икономиката на еврозоната ще се активизира през второто полугодие. ЕЦБ прогнозира днес, че брутният вътрешен продукт на региона ще се свие с 0,4%, което е ревизия към ръст на предишната прогноза на банката.

Същевременно ЕЦБ занижи очакванията си за инфлацията в еврозоната през 2014 г. до 1,3% от 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още