IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дългът на домакинствата в САЩ с най-бърз темп на ръст от началото на 2008 г.

Статистиката може да се приеме като знак, че болезненият процес по намаляването на задлъжнялостта заради финансовата криза вероятно е приключил

21:08 | 07.03.13 г. 1
Дългът на домакинствата в САЩ с най-бърз темп на ръст от началото на 2008 г.

Дългът на домакинствата в САЩ е нараснал през последното тримесечие на миналата година с най-бърз темп от началото на 2008 г., сочат данни на Федералния резерв, цитирани от Ройтерс.

Статистиката може да се приеме като знак, че болезненият процес по намаляването на задлъжнялостта заради финансовата криза вероятно е приключил, посочва информационната агенция.

В периода октомври-декември 2012 г. дългът на домакинствата в САЩ е нараснал с 2,5% на годишна база. Това е най-голямото повишение на дълговете на домакинствата от първото тримесечие на 2008 г.

Повишението се определя основно от ръста на потребителските задължения, който достига 6,5% за периода спрямо аналогичното тримесечие на предходната година.

Същевременно данните показват, че задълженията по ипотеки продължават да се свиват, като през последното тримесечие на миналата година са намалели с още 0,75 на сто.

Същевременно заради повишението на цените на имотите и акциите са увеличили с още 1,1 трлн. долара богатството на домакинствата в САЩ до 66 трлн. долара, което е още един знак, че може да се очаква допълнителен ръст на потребителските разходи.

Ако повишението на цените на акциите и имотите продължи, съвсем скоро богатството на американските домакинства ще надвиши пиковите стойности, достигнати преди рецесията, отбелязва АП.

“Сигурен съм, че този връх ще бъде надминат още през това тримесечие”, коментира Арон Смит, старши икономист в Moody's Analytics.

Други икономисти обаче се опасяват, че дори възвръщането на богатството може да не даде достатъчен стимул на американците да харчат повече. В допълнение предимно най-богатите американци са се възползвали от по-съществен ръст на съвкупното богатство, тъй като около 80% от акциите са съсредоточени в само 10 на сто от домакинствата в страната.

За много американци единствено техните домове са източник на богатство, а оценките на жилищата са с 30 на сто под пиковите равнища, достигнати преди кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
"Други икономисти обаче се опасяват, че дори възвръщането на богатството може да не даде достатъчен стимул на американците да харчат повече."Как човек с акъл чете това: опасяват се, че ако американците им дойде акъла в главата, ФЕД няма да има стимул да печата зелени хартийки и така да крадат ресурси от целия свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още