IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Затягането на ипотечната политика в Китай се отрази на щатските индекси

Инвеститорите потърсиха закрилата на щатския долар и златото

18:35 | 04.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фондовата борса в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Водещите американски индекси стартираха първата за новата седмица сесия в понеделник със спад, след като обявените в петък мерки за охлаждане на жилищния пазар в Китай провокираха опасения за забавяне на търсенето в азиатската икономика, съобщава MarketWatch.

*Dow Jones Industrial Average изгуби 0,27% до 14051 пункта. Caterpillar Inc. и Boeing Co. стартираха сесията със спад от близо 1,5%.

S&P 500 се раздели с 0,12% до 1516 пункта. Най-слабо сред 10-те групи на индекса се представят индустриалните и енергийните компании, както и компаниите за материали.

Nasdaq Composite се понижи с 0,15% до 3165 пункта.

Късно в петък китайските власти обявиха нови ограничения при покупката на недвижими имоти, включително по-високи първоначални вноски и лихви по ипотеките за второ жилище в градовете. Администрацията в Пекин налага и 20% данък върху печалбата при продажба на съществуващи жилища.

Европейските индекси и петролът също изгубиха позиции, след като инвеститорите потърсиха закрилата на щатския долар и златото.

От началото на годината щатските индекси се радват на силен ръст. Миналата седмица Dow Jones беше едва 15 пункта под историческия си връх от октомври 2007 г.

Акциите на енергийните компании, компаниите за добив на суровини и производителите на оборудване като Caterpillar са особено чувствителни към бизнес климата в Китай – най-големият потребител на суровини в света и основен фактор за глобалния растеж през последното десетилетие.

Други рискове произтичат от Европа, където изборният резултат в Италия поставя под въпрос провеждането на по нататъшни реформи, необходими за стабилизирането на финансовото състояние на страната.

В интервю за Bloomberg икономистът Нуриел Рубини предупреждава за рискове от задълбочаване на рецесията в еврозоната и забавяне на растежа в САЩ през втората половина на годината като следствие от фискалната консолидация в страната.

*Актуално към 18:00

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още