IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones спечели близо 200 пункта след изказване на Бернанке

Бернанке даде да се разбере, че програмата за вливане на ликвидност далеч не е към края си, коментира анализатор

23:24 | 27.02.13 г. 1
<p>
	Фондовата борса в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Щатските индекси се повишиха за втора поредна сесия в сряда, след като инвеститорите аплодираха ръста на продажбите на жилищния пазар в САЩ, а Бен Бернанке защити монетарната политика на Федералния резерв (Фед), съобщава MarketWatch.

След донякъде колеблив старт Dow Jones Industrial Average спечели 1,26% до 14075 пункта и за втора поредна сесия затвори с ръст от на 100 пункта.

„Забравили ли са пазарите, кой е главният готвач? Ако са, Бен им го припомни, а те харесват това“, казва Елиът Спар, пазарен стратег на Stifel, Nicolaus & Co., визирайки председателя на Фед Бен Бернанке.

S&P 500 се повиши с 1,27% до 1516 пункта, като най-силно сред 10-те групи на индекса се представиха индустриалните компании и компаниите за производство на материали.

В самото начало на сесията стана ясно, че продажбите на жилища втора ръка в САЩ са нараснали с 4,5% през януари – пореден знак, че възстановяването на пазара на недвижими имоти в САЩ продължава и през 2013 г.

„Психологически това оказа силна подкрепа“, казва Брус Битълс, главен инвестиционен стратег на RW Baird & Co., коментирайки последните данни за жилищния пазар.

„S&P 500 има силно ниво на подкрепа при около 1495 пункта“, допълва той,

Nasdaq Composite нарасна с 1,04% до 3162 пункта. Apple Inc. изгуби позиции след днешната среща на акционерите на компанията.

По-рано днес Бернанке защити разхлабената монетарна политика на централната банка и предупреди Конгреса да побърза с бюджетната сделка, за да не позволи евентуални автоматични бюджетни съкращения да навредят на икономиката.

„Миналата седмица се появиха страхове, че Фед е към края на програмата си за вливане на ликвидност, но днес Бернанке даде да се разбере, че няма нищо подобно. Вливането на ликвидност оказа ключова подкрепа на индексите през последните 4 години“, допълва Битълс.

Пазарите не са особено притеснени и от евентуално задействане на автоматичните бюджетни съкращения в случай, че бюджетна сделка не бъде постигната, коментира още Битълс.

„Правителствените разходи нарастваха с по 14% през всяка от последните години и сега, ако се наложи да бъдат съкратени с 2%, това определено няма да е Армагедон. Тази година наградите на Академията бяха раздадени на грешните хора. Оскари трябваше да получи администрацията във Вашингтон“, изтъква той.

Също днес щатското министерство на икономиката съобщи, че общият брой на поръчките за стоки с дълготрайна употреба се е понижил с 5,2%. Това обаче се дължи главно на по-малкото поръчки в авиацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
trade2win
преди 11 години
Обичам да чета такива статии. Фактите са, че DJI е само на 100 пункта от абсолютния си максимум през есента на 2007 г. и е достатъчна дори малко сол от главния готвач и манджата веднага кипва. Като индивидуален трейдър считам, че краят на еуфорията е много близо. Моите аргументи за това можете да намерите в моя блог:http://trade2win.blog.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още