IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителните макроикономически данни подкрепят американските борси*

Неблагоприятните резултати от изборите в Италия и изказването на председателя на Фед Бен Бернанке пред Сената на САЩ обаче сдържат печалбите

18:05 | 26.02.13 г.
Положителните макроикономически данни подкрепят американските борси*

Основните американски индекси се устремиха нагоре след поредицата от по-добри от очакваните макроикономически данни от САЩ, но бързо изтриха част от печалбите, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке започна изказването си пред Комисията за банките към американския Сенат, съобщи CNBC.

Dow Jones напредва с 0,6% до 13 867,10 пункта, воден от акциите на Home Depot, поскъпващи с 5,7% до 67,55 долара, след като веригата магазини за стоки за дома обяви тримесечни резултати, надхвърлили очакванията на анализаторите, и програма за обратно изкупуване на акциите на стойност 17 млрд. долара, и тези на Intel, които прибавят 2,15% към стойността си до 20,67 долара. Пазарната капитализация на Cisco обаче намалява с 0,3% до 20,59 долара за акция.

Standard & Poor's 500 печели 0,34% до 1,492,91 пункта, като всичките му ключови подсектори са на положителна територия начело с телекомуникационните компании и тези за луксозни стоки.  Nasdaq Composite нараства с 0,2% до 3 122,61 пункта.

Цените на еднофамилните жилища в САЩ са се повишили с 0,9% през декември, сочи съвкупният индекс на S&P Case-Shiller за 20 от големите градове в САЩ. Резултатът надхвърли очакванията на анализаторите за увеличение с 0,5%. На годишна база цените са нараснали с 6,8%, като това е най-силният резултат от 2006 г. насам.

Продажбите на нови жилища са скочили с 15,6% през януари до сезонно изгладена годишна основа от 437 000 броя, достигайки най-високото си ниво от юли 2008 г., сочат данни на американското министерство на търговията. Това е и най-силният едномесечен ръст от близо 20 години, а икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха увеличение до 381 000 броя. Данните за предходния месец бяха коригирани също в посока на повишение до 378 000 от първоначално обявените 369 000 продажби на нови жилища.

Потребителското доверие е скочило до 69,6 пункта през февруари от коригираните в посока към понижение 58,4 пункта спрямо предварително обявените 58,6 пункта за януари, става ясно от съобщение на Conference Board. Предварителните предвиждания на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за повишаване до 61 пункта.

Европейските борси днес отчетоха сериозни понижения, след като изборите в Италия доведоха до патов политически изход. Анализатори предупреждават, че това може да доведе до почти невъзможно гласуване на ключови закони, необходими за прокарването на структурни и финансови реформи в третата по големина икономика в еврозоната. Междувременно еврото се потопи до 7-седмично дъно спрямо щатския долар.

„Това беше най-лошият възможен резултат, от който се опасяваха участниците на пазара и европейските политици“, заяви Тобиас Блатнер, икономист за Европа в Daiwa Capital Markets. „Италия е изправена пред политическа безизходица от гръцки тип и евентуални нови избори“, добави той.

Акциите на Macy's поскъпват с 2,5% до 39,50 долара, след като веригата универсални магазини обяви тримесечни резултати, надхвърли очакванията на Уолстрийт. Пазарната капитализация на Citigroup Inc. обаче намалява с 1,6% до 40,50 долара за акция, а тази на J.P. Morgan Chase & Co. се свива с 1,2% до 47,13 долара за акция, след като банката обяви, че ще съкрати до 4 000 служители в рамките на план за понижаване на разходите.

*Актуално към 17,25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още