IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебатът за паричната политика на Фед охлади търговията на Wall Street

Членовете на комитета за откритите пазари са разединени за бъдещето на програмата на Фед за изкупуване на облигации

23:19 | 20.02.13 г.
Дебатът за паричната политика на Фед охлади търговията на Wall Street

Със спадове на индексите приключи днешната сесия на Wall Street, след като от протоколите от заседанието на Федералния резерв на САЩ, което се състоя на 29-30 януари, стана ясно, че членовете на Федералния комитет за открития пазар са дебатирали позитивите и рисковете от стимулите от разхлабената парична политика, предаде Bloomberg.

В края на търговията Dow Jones се понижи с 0,77% до 13 928 пункта, S&P 500 изтри 1,24% до 1 512 пункта, а Nasdaq регистрира спад от 1,54% до 3 164 пункта.

Членовете на комитета са разделени за бъдещето на програмата за изкупуване на облигации на американската централна банка. Някои от тях смятат, че изпълнението на програмата трябва да бъде прекратено предсрочно, преди постигането на целта на Фед за безработицата предвид разходите и рисковете.

Други от членовете на комитета обаче са на мнение, че програмата има ефект, но се вижда, че опасенията за нарастващите рискове се засилват. “Няколко участници в заседанието подчертават, че комитетът трябва да бъде подготвен да промени темпото на закупуване на активи или в отговор на промените в икономическите перспективи, или като оценка на ефикасността на разходите за покупките”, посочва се в протокола.

“Фед запазва политиката си, продължава да действа и това включва и корекции на политиките, ако икономиката и заетостта продължават да се подобряват”, коментира пред информационната агенция Ричард Сайчъл от Philadelphia Trust Co. Има очевидни подобрения в икономиката, така че обсъждането на програмата за изкупуване на облигации е здравословно”, коментира той.

Допълнителен натиск върху акциите оказаха данните на американското търговско министерство, че с по-бързи от очакваното темпове се е забавило строителството на нови жилища в страната.

Сред губещите в днешната сесия се наредиха акциите на Caterpillar, след като най-големият производител на строителна и минна техника съобщи, че глобалните продажби са продължили да се свиват и през януари.

Сред губещите се наредиха и акциите на Apple, след като Foxconn обяви, че временно спира набирането на нови работници до края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още