IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скромен ръст на Wall Street след добри икономически данни

"Капиталовите пазари имат зад себе си едно чудесно начало на годината“, казва анализатор

18:34 | 15.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Скромен ръст на Wall Street след добри икономически данни

Wall Street започна последната си за седмицата сесия със скромен ръст след положителните икономически данни. 

Dow Jones Industrial нарасна с 0,07% до 13 982,47 пункта. Така водещият индекс продължи своето продължаващо малко повече от три седмици движение нагоре, по време на което той наскоро отбеляза най-високото си ниво от октомври 2007 г. насам. На седмична база той показа минимален отрицателен резултат. Широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,02% до 1521,69 пункта. Nasdaq Composite отчете ръст от 0,07% до 3201,04 пункта, докато Nasdaq 100 беше нагоре с 0,09% до 2774,02 пункта, предаде Ройтерс.

"Капиталовите пазари имат зад себе си едно чудесно начало на годината“, казва пазарен наблюдател. От началото на годината Dow Jones се увеличи с повече от шест и половина процента. "Към края на януари обаче имахме застой", добави той, имайки предвид нестабилността и волатилността на едно много ниско ниво. През последните три седмици  индексът на акциите има граници вариация от по-малко от 200 пункта, което се равнява на малко повече от един процент.

"В момента няма гориво, което да помага на пазара да достигне по-високи стойности", поясни още експертът. Дори и нарасналият до най-високото си ниво от май 2012 г. насам Индекс за настроението при производствената индустрия на Ню Йорк (Empire State) изненадващо добрият индекс на потребителското доверие, изчисляван от Университета в Мичигън, не успя да даде на пазара значителна инерция.

Промишленото производство в САЩ се е свило през януари след два месеца на ръст основно поради спада на производството в автомобилните фабрики.

Данните на Федералния резерв сочат, че промишленото производство е регистрирало понижение от 0,4% през януари спрямо декември, след като в предходните 2 месеца бяха регистрирани ръстове от по над процент.

Освен това инвеститорите са насочили вниманието си към срещата на финансовите министри и централните банкери на двадесетте най-важните индустриализирани и развиващи се икономики (Г-20) в Москва. Източници казват, че проектът за съвместно изявление за валутните курсове се различава от ключов пасаж от неотдавнашното изявление на Г-7. Като казва неназован представител на Г-20 пред Bloomberg, документът не отразява вижданията на Г-7, според които обменните курсове не може да преследват политически цели.

Повечето корпоративни новини почти не доведоха до движение при единичните компоненти. Акциите на Procter & Gamble поскъпнаха с малко след представянето на отчета. Концернът за потребителски стоки обяви в четвъртък след затварянето на пазара, че вдигнатата през януари прогноза за печалба на акция (EPS) за текущото тримесечие и за фискалната година ще бъдат намалени. Причината, подобно на фармацевтичната компания Merck & Co., е въздействието на девалвация на венецуелската валута боливар върху печалбата.

И акциите на Kraft Foods успяват да отчетат скромно увеличение. Хранителната компания трябваше да се справи със спад на продажбите по време на коледните празници, който се оказа малко по-голям от очаквания от експертите.

Акциите на American International Group (AIG) отстъпоха умерено, след като семейството на инвеститорската легенда Джордж Сорос е намалило в края на декември дела си в застрахователната компания спрямо три месеца по-рано.

С 11% нагоре поеха акциите на Herbalife, след като големият инвеститор Карл Айкън обяви, че държи 13% от производителя на продукти за здравословно хранене.
 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още