IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът може да блокира индексирането на заплатите на федералните служители

Законопроект, който ще бъде гласуван днес, иска отмяна на индексирането от 0,5%, разпоредено от президента на страната Барак Обама, което влиза в сила от април

18:57 | 15.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Конгресът може да блокира индексирането на заплатите на федералните служители

Но профсъюзите на публичните служители и техни съюзници подчертават, че хора с професионални степени – учени, служители в чужбина и анализатори в ЦРУ, назначени на ключови правителствени постове – могат да печелят доста повече в частния сектор. Те насочват към изследвания на американското Бюро за трудова статистика, показващи, че заплатите на федералните служители изостават от тези в частния сектор.

Президентът на профсъюза на служителите в министерството на финансите Колийн Кели заяви, че законопроектът е „особено унизителна стъпка, като се вземе предвид фактът, че федералните служители са допринесли доста повече от всяка друга група в страната за икономическото възстановяване и понижаването на дефицита“. Тя добави, че продължаващото замразяване, съчетано с последните действия за увеличаване на пенсионните вноски за новите федерални служители, ще спестят на правителството103 млрд. долара за посочените 10 години.

Елиънор Холмс Нортън, делегат в Конгреса без право на глас от окръг Колумбия, каза, че бремето на федералните служители ще нарасне, ако Конгресът не успее да намери начин за избягване на автоматичното влизане в сила на съкращаването на федералните разходи в края на месеца, предизвиквайки масови принудителни отпуски, или ако безизходното положение около бюджета на страната доведе до неплатежоспособност на правителството в края на март.

Сред най-яростните критици на законопроекта бе и републиканецът Франк Уулф, чийто окръг в северната част на щата Вирджиния включва много федерални служители. „Този законопроект не е нищо повече от политически номер, насочен срещу трудолюбивите мъже и жени, отдадени на гражданската служба“, подчертава Уулф в писмо до съпартийците си, в което напомня също, че хората, които не са получили увеличение на заплащането си от над 2 години, включват агенти на ЦРУ и ФБР, гранични и митнически служители, медицински сестри и лекари в заведения за ветерани, здравни инспектори, пожарникари, астронавти и инженери в НАСА.

Колегата му от демократическата партия Уип Стини Хойър от Мериленд смята, че законопроектът е показателен за враждебността на някои хора спрямо правителство и че вместо това Камарата на представителите би трябвало да се помъчи да намери начин да бъдат избегнати съкращенията на федералните и щатските разходи с 85 млрд. долара, които иначе влизат в сила от 1 март.

Според Службата за управление на персонала през 2011 г. в САЩ е имало около 2,1 млн. цивилни служители. През последните 50 години техният брой постоянно е бил около 2 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още