IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones падна под 14 000 пункта, S&P 500 изкачи нов 5-годишен връх

Не е оправдано да смятаме, че в краткосрочен план пазарът ще върви нагоре в права линия, а къс период на консолидация не би се отразил зле, коментира анализатор

23:59 | 13.02.13 г.
Dow Jones падна под 14 000 пункта, S&P 500 изкачи нов 5-годишен връх

Основните американски индекси не успяха да сформират обща посока в днешната сесия, а инвеститорите изглежда взеха почивка при липсата на значими пазарни катализатори, съобщи CNBC.

Dow Jones отстъпи с 0,26% до 13 982,91 пункта, като върху представянето му натежаха в най-голяма степен акциите на McDonald's, понижили стойността си с 1,2% до 94 долара, след като Cowen понижи прогнозата си за февруарските продажби на веригата заведения за бързо хранене.

Пазарната капитализация на General Electric обаче нарасна с 3,6% до 23,39 долара за акция, след като Comcast обяви, че ще закупи целия ѝ дял от 49% в NBCUniversal за около 16,7 млрд. долара, а средствата ще бъдат използвани и за разширяване на програмата за обратно изкупуване на акции.

Индексът Standard & Poor's 500 спечели 0,06% до 1 520,33 пункта, след като за кратко бе достигнал най-високото си ниво от декември 2007 г., като сред подсекторите му индустриалните компании превзеха най-голяма територия, докато финансовите и телекомуникационните отстъпиха в най-голяма степен от завоюваните позиции.

Акциите на Comcast прибавиха 3% към стойността си до 40,13 долара, след като компанията обяви и увеличаване на тримесечния дивидент с 20%, но тези на Cliffs Natural Resources потънаха с 20% до 29,29 долара, след като компанията публикува тримесечна загуба и обяви намаляване на дивидента със 76%.

Nasdaq Composite напредна с 0,33% до 3 196,88 пункта.

„Да се смята, че пазарът ще върви нагоре в права линия в краткосрочен план, просто не е оправдано, а къс период на консолидация не би се отразил зле“, заяви Дан Виру, главен инвестиционен директор на Palisade Capital Management.

„Все още пазарът се движи между „продажби при подем“ и „покупки на дъно“, а достатъчно добри неща се случват, за да стимулират инвеститорите, които не бяха на пазара. Това е пазар, подхранван от ликвидността, и инвеститорите са склонни да подценяват докъде би могъл да стигне“, добави той.

Продажбите на дребно нараснаха с минималния 0,1% през януари до сезонно изгладените 416,6 млрд. долара, след като повишаването на данъци и нарасналите цени на бензина сдържаха потребителите от правене на разходи, сочат данни на американското министерство на търговията. Резултатът оправда напълно прогнозите на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Цените по вноса са се повишили с 0,6% през януари, обявиха от министерството на труда на САЩ, като това е първото им нарастване от октомври и се дължи основно на ръст в цените на горивата. Цените по износа са се повишили с умерените 0,3%.

Бизнес запасите са се увеличили с 0,1% през декември, оставайки под прогнозите за ръст от 0,3%.

Акциите на Best Buy загубиха 2% от стойността си до 15,12 долара заради съобщения, че основателят на компанията Ричард Шулце може би обмисля алтернативи на плана си за изкупуването ѝ, а тези на Dean Foods поевтиняха с 9,2% до 16,70 долара въпреки по-високата от очакваното тримесечна печалба, след като компанията обяви, че е решил да запази дял от 19,9% в своята линия млечни продукти, за чието бъдеще експертите са скептично настроени.

Пазарната капитализация на Time Warner нарасна с 0,7% до 52,85 долара за акция, след като бе обявено, че компанията е в предварителни преговори с потенциални купувачи за част от издателските си активи, но тази на Deere се сви с 3,5% до 90,68 долара за акция въпреки надхвърлилата прогнозите тримесечна печалба и повишената прогноза за приходите през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още