IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ искат над 5 млрд. долара от S&P заради рейтингите по ипотечни облигации

От рейтинговата агенция се търси по един долар за всеки загубен долар от федерално застрахованите институции

12:20 | 06.02.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
САЩ искат над 5 млрд. долара от S&P заради рейтингите по ипотечни облигации

Правни експерти обаче смятат, че прокурорите са изправени пред труден процес, като една от възможните линии на поведение на Standard & Poor's би могла да бъде, че мненията на рейтинговите агенции за пазара на жилища в САЩ са подобни на тези на държавните агенции, финансовите институции и останалите експерти. Оказва се, че едва ли не всеки би могъл да сбърка за това колко тежка ще бъде катастрофата на жилищния пазар.

„Да бъдат предявени претенции от този тип спрямо S&P, когато направеното от тях не се различава не само от действията на Moody's и Fitch, но и от изреченото от силно уважаваните гуру във Вашингтон и Ню Йорк, ми изглежда просто незащитимо“, заяви Флойд Абрамс, нюйоркски адвокат, ангажиран в процеса на страната на агенцията.

По думите му Standard & Poor's няма да се придържа към типичната си правна стратегия на защита, тъй като мненията са защитени от Първата поправка в конституцията на САЩ. Тя обаче по принцип не може да се използва като защита срещу измама.

Вместо това агенцията ще се опита да се противопостави на десетките електронни писма, съобщения от електронните съобщения, разменяни между служителите, и вътрешните доклади, цитирани в иска от 128 страници чрез милиони страници вътрешна кореспонденция, които са били пренебрегнати от прокурорите. „S&P вярва в това, което е казала. Точка“, категоричен бе Абрамс.

Вчера акциите на компанията-майка на агенцията McGraw-Hill Cos поевтиняха с 11% до 44,92 долара на New York Stock Exchange, а от петък са загубили 23% от стойността си, изтривайки над 3,5 млрд. долара пазарна капитализация.

Според анализатори е прекалено рано да бъдат преценявани евентуални финансови последици за Standard & Poor's, но прогнозират, че ако тя постигне споразумение с министерството или бъде осъдена, ще плати по-малко от исканите над 5 млрд. долара. Преди около 4 месеца двете страни обсъждаха евентуално споразумение, като правителството на САЩ искаше наказания на обща стойност над 1 млрд. долара.

Агенцията пък се притеснява, че подобна сделка може да я направи по-уязвима за бъдещи искове и да я срине.

Представители на администрацията притискат Standard & Poor's да признае прегрешения и по рейтингите за акции, твърдят източници на американското издание, запознати с проблема.

„Желанието на S&P да си осигури пазарен дял... я е довело до рискованата игра да приеме оценката на облигации, за които е знаела, че струват колкото оловото, и чрез поставения им рейтинг да обяви на света, че всъщност представляват злато“, заяви Тони Уест, действащ прокурор в министерството на финансите.

От агенцията са вземали по 750 000 долара за всяка емисия CDO, на която са поставяли рейтинг, като е имало и тарифа за спешна услуга или такава, която е изисквала полагането на извънреден труд, посочиха от правителството. Последващото „наблюдение“ е струвало още до 50 000. Таксите са били плащани от поемателите на емисиите.

Цитираните от правителството CDO се обезцениха почти напълно, когато собствениците на жилищата престанаха да плащат вноските си по ипотеките, обезпечаващи ценните книжа. Те обаче са на компании, останали почти неизвестни по време на финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
TGV
преди 11 години
Сега да видим дали някоя агенция ще свали рейтинга на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Защото и ситуацията с рейтинга на САЩ е аналогична: представители на Standard & Poor's знаят че пазарът на САЩ-ски дълг може да се срине. Въпреки това те протакат понижаването на рейтинга по ценните книжа ... тъй като ... правителството ще трябва да свие дейността си и ще разгневи инвеститорите, които могат да го напуснат.Затова - забрана на кредитен рейтниг на държави:http://represia.blog.bg/politika/2012/12/01/da-se-zabrani-li-davaneto-na-krediten-reiting-na-dyrjavi.1026576
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
"представители на Standard & Poor's са знаели, че пазарът на жилища се срива. Въпреки това те са протакали понижаването на рейтинга по ценните книжа ... тъй като ... компанията ще трябва да свие дейността си и ще разгневи клиентите, които могат да я напуснат."-----------------------------А всичко май е затова, че S&P свалиха преди година и половина рейтинга на САЩ. И те ти сега "специално" отношение и рекорден иск. Да знаят всички, че с държавата не мо'е никой да се е*ава. И да не посмява никой да пипа ААА рейтинга на Държавата (ОНАЗИ ДЪРЖАВА - най-великата). Затова най-добре на държавите да не се дава изобщо кредитен рейтинг:http://represia.blog.bg/politika/2012/12/01/da-se-zabrani-li-davaneto-na-krediten-reiting-na-dyrjavi.1026576
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още