IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама иска още една частична бюджетна сделка

Президентът предлага да се приеме малък пакет от бюджетни съкращения и данъчни реформи, за да се избегне автоматичното мащабно орязване на разходите от 1 март

09:32 | 06.02.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Обама иска още една частична бюджетна сделка

Президентът на САЩ Барак Обама призова Конгреса да приеме малък пакет от съкращения на бюджетните разходи и данъчни реформи, за да отложи действието на автоматичните мащабни бюджетни съкращения, които ще влязат в сила от 1 март, предаде Ройтерс.

Предвидено е публичните разходи да бъдат орязани с около 1,22 трлн. долара до 2022 г., като ще се намаляват и военни, и други разходи, основно по правителствените здравни програми.

Лидерите на републиканците обаче бързо отхвърлиха идеята на Обама, в която видяха опит за ново повишаване на данъците на американците с по-високи доходи.

“Съжаляваме, но няма да има повече увеличения на данъците в замяна на нови увеличения на разходите. Трябва да спазим обещанието, дадено на американския народ, и да поддържаме съкращенията на разходите, които са заложени в закона”, коментира в изявление републиканският сенатор Пат Туми.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл допълни, че Обама трябва да изложи конкретни предложения за намаляване на разходите и да се откаже от натиска за още данъчни реформи за американците с високи доходи.

“Американският народ няма да подкрепи ново увеличение на данъците, вместо значително намаляване на разходите. След като Конгресът направи компромис по въпроса за данъците, президентът сега трябва да реформира публичните разходи, за да се постигне баланс”, посочи той.

Обама се опита да привлече водещи бизнес лидери, които да подкрепят програмата му за политическия дневен ред. Голяма група от изпълнителни директори обаче отхвърлиха предложенията му. “Увеличаването на данъците и приемането на краткосрочни бюджетни решения движат икономиката в погрешна посока”, коментира президентът на Business Roundtable Джон Енглър.

Той посочи, че данъчните промени трябва да бъдат правени в контекста на по-мащабна реформа. Бизнес лидерите обаче подчертаха, че биха предпочели по-разумно и постепенно съкращаване на разходите, отколкото рязкото орязване, както е заложено в сегашните закони.

Навръх Нова година републиканци и демократи постигнаха частично бюджетно споразумение, което се отнася до данъчното облагане на американците с най-високи доходи. Те отложиха обаче решаването на по-големия проблем – публичните разходи през следващите 10 години.

Обама се опитва пак да прокара частична бюджетна сделка, тъй като рязкото намаляване на военните разходи през миналата година доведе до свиване на производствата, обслужващи американската армия. Президентът на САЩ се опасява, че ако мащабните съкращения на публичните разходи влязат в сила, американската икономика, която се задъхва заради бавния растеж след тежката криза, ще изпадне в колапс и ще реагира по-трудно на бъдещи сътресения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Melani2
преди 11 години
Няма да се ходи скоро на Луната май;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Държавния дълг на САЩ е заложена грешка в "операционната система". Проблема се оправя с FORMAT....!Всички прогнози на вече колосалния дълг са ала-бала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Давайте яко само така!! СССР фалира от несъразмерните военни разходи!Ще умра от кеф, ако и тези фалират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mrmagooo
преди 11 години
Aйде американците пак се опитват да завъртят света около тях и това не е добре .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още