IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси загърбват в началото на сесията вчерашните понижения*

Поредица благоприятни отчети на компании както в САЩ, така и в Европа, заедно с положителни икономически доклади подкрепят пазара

18:14 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Американските борси загърбват в началото на сесията вчерашните понижения*

Основните американски борсови индекси обърнаха посоката към повишения в началото на днешната сесия, следвайки развоя на събитията на европейските пазари, след като вчера изгубиха по близо 1% от достигнатите през миналата седмица рекордни нива, съобщи CNBC.

Dow Jones напредва с 0,74% до 13 983,06 пункта, доближавайки се отново до психологическата граница от 14 000 пункта начело с акциите на UnitedHealth, прибавящи 2,4% към стойността си до 57,07 долара, и тези на Bank of America, поскъпващи с 2,2% до 11,73 долара.

Пазарната капитализация на Boeing нараства с 1,9% до 76,66 долара за акция, след като компанията официално подаде молба до американската Федерална агенция за въздухоплаването да ѝ бъде позволено да извърши пробни полети със самолети от модела 787 Dreamliner.

Индексът Standard & Poor's 500 печели 0,77% до 1 507,24 пункта, като всичките му ключови подсектори са на положителна територия начело с компаниите от здравеопазването и енергетиката. Nasdaq Composite се повишава с 0,52% до 3 147,59 пункта. 

Секторът на услугите в САЩ отчита положителен резултат от 55,2 пункта, сочат данни за индекса извън производството на Института за управление на доставките. Данните оправдаха напълно очакванията на анализаторите, но са малко по-слаби от декемврийските 55,7 пункта. Все пак показател над 50 пункта показва разширяване на сектора.

Заздравената икономика на еврозоната е преминала през критичния си етап, сочи проучване на бизнес активността в региона, според което бизнесът е по-оптимистично настроен за бъдещето, съобщава Ройтерс. Изследването обаче показва и разширяващата се пропаст между отделните икономики, изтъкват от агенцията.

Същевременно съвкупният индекс за бизнес активността в частиня сектор на еврозоната, изчисляван от базирания в Лондон институт Markit, е достигнал 10-месечен връх от 48,6 пункта през януари спрямо 47,2 пункта през декември, като отчита подобрение и спрямо предварителните данни за подобрение до 48,2 пункта. Макар да остава на територията на свиване под 50 пункта от февруари 2012 г., той неотклонно повишава стойността си през последните 3 месеца.

Акциите на Dell повишават стойността си с 0,9% до 13,39 долара, след като компанията постигна споразумение по сделка за придобиването ѝ на стойност 24,4 млрд. долара от консорциум, воден от основателя ѝ Майкъл Дел. Акционерите ще получат по 13,65 долара на акция, а след 25 години на борсата компанията ще бъде изтеглена от публично търгуване.

Пазарната капитализация на Yum Brands намалява с 3,9% до 61,47 долара за акция, след като продажбите в разработените ѝ заведения в Китай се понижиха с 6% през четвъртото тримесечие, макар печалбата ѝ за годината да нарасна. Заради проблемите с доставчиците на пилешко месо за веригите KFC и Pizza Hut компанията вече очаква спад на печалбата в средата на едноцифрените проценти за 2013 г. на годишна база.

Акциите на Kellogg поскъпват с 2% до 59,28 долара, след като компанията обяви по-ниска от очакваното тримесечна загуба благодарение на по-доброто развитие на нещата в Латинска Америка и запази прогнозата си за годината.

Пазарната капитализация на BP се разширява с 1,6% до 469,65 долара за акция, след като британската петролна компания надхвърли очакванията за тримесечната ѝ печалба благодарение на силното представяне на подразделението ѝ за преработка на суровината, както и на очакванията още 4 големи проекта да влязат в експлоатация до края на годината.

Акциите на Archer Daniels Midland прибавят 4,6% към стойността си до 29,75 долара, след като компанията публикува по-висока от очакваното печалба, подпомогната от световното търсене на семена за маслодайни култури.

*Актуално към 17,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още