IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MasterCard увеличи двойно дивидента, изкупува обратно акции за 2 млрд. долара

Силното ни финансово представяне ни позволява да увеличим връщането на средства на акционерите, коментира главният изпълнителен директор на компанията

16:51 | 05.02.13 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на MasterCard Аджей Банга. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на MasterCard Аджей Банга. Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания MasterCard Inc удвои тримесечния си дивидент и обяви, че ще изкупи свои акции от клас „А“ на стойност до 2 млрд. долара, съобщи Ройтерс.

Това се случва само няколко дни, след като компанията за картови разплащания публикува силни резултати за четвъртото тримесечие на 2012 г., подпомогнати от представянето ѝ на развиващите се пазари.

Новата програма за обратно изкупуване на акции ще влезе в действие, след като приключи настоящата на стойност 1,5 млрд. долара, като към 25 януари от нея остават покупки за около 440 млн. долара.

Новият дивидент от 60 цента на акция пък ще осигури на акционерите 75 млн. долара при около 124 млн. акции в обращение към 31 януари.

„Силното ни финансово представяне ни позволява да увеличим връщането на средства на акционерите чрез нашите програми за дивидентите и за обатно изкупуване“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Аджей Банга, цитиран в нейно съобщение.

Резултатите на  MasterCard за четвъртото тримесечие надхвърлиха очакванията на анализаторите, но компанията обяви, че икономическата несигурност в световен мащаб може да забави ръста на приходите ѝ през 2013 г.

Тя е на второ място в света сред провайдърите на дебитни и кредитни карти след Visa Inc, като увеличава присъствието си на пазари, където досега преобладаваха кешовите разплащания. През последните няколко тримесечия и двамата конкуренти растат бързо в Африка, Азия и Близкия Изток, както и в САЩ.

За последните 3 месеца акциите на MasterCard са повишили стойността си с близо 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още