IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси с най-силен едносесиен спад от началото на годината

Разочароващи макроикономически данни и подновените тревоги около състоянието на Европа натиснаха пазара

23:58 | 04.02.13 г.
Американските индекси с най-силен едносесиен спад от началото на годината

Основните американски индекси започнаха новата седмица със сериозни загуби, като и трите записаха най-слабото си представяне в рамките на една сесия от началото на годината на фона на подновените тревоги за съдбата на Европа и след 5-годишния връх на Dow Jones, достигнат в края на миналата седмица, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове отстъпи с 0,93% до 13 880,08 пункта, воден от акциите на Travelers, които понижиха стойността си с 2,35 до 78,01 долара, и тези на Merck, поевтинели с 2,3% до 40,85 долара, след като в петък за пръв път от октомври 2007 г. надхвърли психологическата граница от 14 000 пункта.

Пазарната капитализация на McDonald's намаля с 1,4% до 94,60 долара за акция, въпреки че компанията обяви нов продукт в менюто за деца за пръв път от близо 10 години.

Индексът Standard & Poor's 500 изтри 1,15% до 1 495,71 пункта, като всичките му ключови подсектори приключиха на негативна територия начело с акциите на финансовите и технологичните компании.

Пазарната капитализация на McGraw-Hill потънаха с 13,8% до 50,30 долара за акция, след като стана ясно, че рейтинговата агенция Standard & Poor's, чийто собственик е компанията, може да бъде обвинена от американската прокуратура за нередности в определянето на рейтинги на облигации, обезпечени с ипотеки, през периода преди финансовата криза от 2008 г.

Акциите на Moody's поевтиняха с 10,7% до 49,45 долара, след като бе оповестена информацията за конкурентите им.

Nasdaq Composite се хонижи с 1,51% до 3 131,17 пункта, като с основна заслуга за негативния резултат бяха акциите на Facebook, загубили 5,45% от стойността си до 28,11 долара, удължавайки спада, започнал през миналата седмица, след като цената на акциите достигна 6-месечен връх.

„Имам усещането, че бихме могли да се качим твърде малко нагоре до Състоянието на съюза, което мисля, че ще представлява точката на спускане за пазара“, заяви Джефри Сот, главен инвестиционен стратег в Raymond James, визирайки ежегодната реч „За състоянието на съюза“ на президента на страната Барак Обама, насрочена за 12 февруари.

„В крайна сметка ще понесем понижение от между 5% и 7%, а начинът, по който ще отговорим на това, ще ни покаже доста за бъдещата посока през следващите няколко месеца“, добави той.

Данни на американското министерство на търговията показаха, че фабричните поръчки са нараснали с 1,8% през декември, докато прогнозите на анализаторите бяха за увеличение с 2,2%.

Европейските борси записаха най-слабата си сесия от началото на годината заради нарастващите политически проблеми в Италия и Испания.

Акциите на Gannett загубиха 6,7% от стойността си до 18,51 долара, въпреки че медийната компания обяви ръст на печалбата си за четвъртото тримесечие на миналата година благодарение на силните продажби на реклами в своите телевизии.

Пазарната капитализация на Clorox обаче нарасна с 0,7% до 79,72 долара за акция, след като компанията за производство на домакински стоки надхвърли очакванията за тримесечна печалба и повиши прогнозата си за годишна печалба.

Акциите на Herbalife поскъпнаха с 1,3% до 35,54 долара, макар че в рамките на сесията бяха потънали с над 10%,след като американският вестник New York Post съобщи, че компанията е разследвана от представители на закона, без да уточни за какъв тип нарушение на закона става дума, но тя веднага поиска опровержение.

Пазарната капитализация на BlackBerry скочи с 15% до 14,98 долара за акция, след като Bernstein повиши рейтинга на ценните книжа и увеличи целта си цената им до 22 долара от досегашните 12 долара заради предимно положителните реакции след скорошния дебют на операционната система на компанията  BlackBerry 10.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още