IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Умерен спад на щатските индекси след изявлението на Фед

Пазарният ръст от последните месеци се дължи на разхлабената монетарна политика на централните банки, коментира анализатор

23:20 | 30.01.13 г.
<p>
	Фондовата борса във Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

В сряда щатските индекси се отдръпнаха от достигнатите рекордни за последните 5 години нива, след като Федералният резерв (Фед) обяви, че ще продължи с монетарните стимули поради забавянето на икономическата активност през последните месеци, съобщава MarketWatch.

Някои анализатори очакваха Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) да повиши оценката си за американската икономика. Фед обаче „не звучеше по-оптимистично“, коментира Дан Грийнхаус, глобален стратег на BTIG LLC.

Централната банка „можеше да отбележи лекото подобрение на пазара на труда“, коментира Джим Ръсел, пазарен стратег и регионален инвестиционен директор на U.S. Bank Wealth Management.

Индексите акумулираха умерени загуби в очакване на изявлението на Фед, което потвърди ангажимента на банката да изкупува активи за 85 млрд. долара на месец, докато безработицата в страната не се свие до 6,5% от сегашните 7,8%. Банката обеща също да задържи основните лихвени проценти на нива близки до нулата.

„Пазарният ръст се дължи на разхлабената монетарна политика на централните банки по света“, казва Ръсел, отбелязвайки, че FOMC има 4 нови членове, които като цяло „са малко по-консервативни“ и биха били по-загрижени за инфлацията, отколкото за икономическия растеж или безработицата.

След като нарасна с 6,2% от началото на месеца и е на път да приключи най-добрия си януари от 24 години, Dow Jones Industrial Average изгуби 0,32% до 13910 пункта.

Boeing Co. е сред сините чипове, отбелязали най-силен ръст, след като компанията обяви печалба за последното тримесечие на миналата година, която изненада приятно анализаторите.

S&P 500 се раздели с 0,39% до 1502 пункта като най-слабо сред 10-те индустриални групи на индекса се представи индустриалния сектор, а най-силно компаниите за комунални услуги.

Листнатите в Ню Йорк акции на производителя на BlackBerry Research In Motion Ltd. се разделиха с над 10%, след като изпълнителният директор на канадската група Торстен Хайнс обяви, че новото име на компанията ще е BlackBerry и представи два нови смартфона и нова операционна система.

Nasdaq Composite се понижи с 0,36% до 3142 пункта, след като загубите на технологичния индекс бяха донякъде неутрализирани от силния ръст на Amazon.com Inc., ден след като компанията обяви по-добри от очакваното резултати за четвъртото тримесечие на 2012 г.

Акциите на социалната мрежа Facebook Inc. се повишиха с над 1% преди компанията да обяви резултатите си по-късно тази вечер.

По-рано днес щатското министерство на икономиката обяви, че през четвъртото тримесечие на 2012 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 0,1% на годишна база – най-слабото представяне от второто тримесечие на 2009 г., когато щатската икономика беше в рецесия.

От отделен доклад на министерството стана ясно, че през януари частният сектор в САЩ е наел 192 хил. нови служители – резултат, който също се оказа по-добър от очаквания.

Доходността по 10-годишните щатски ДЦК се задържа около 2%, докато доларът поевтиня спрямо глобалните валути, включително еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още