IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитите в САЩ с най-голям спад от 11 септември 2001 г. насам

Причината е в изтичането на срока на действие на програмата "Гарантиране на разплащателните сметки" в края на миналата година

13:16 | 24.01.13 г.
Депозитите в САЩ с най-голям спад от 11 септември 2001 г. насам

Скърм твърди, че лихвите по репо сделките се понижават с 0,025 процентни пункта за всеки 100 млрд. долара покупки на облигации от страна на Фед. „Ако съотношението се запази за бившите средства, държани в гарантирани депозити, тогава няма съмнение, че няколкостотин милиарда просто са се прехвърлили на репо пазара“, убеден е той.

Други данни на Фед сочат, че част от депозитите може да не са напуснали банковата система, прехвърлени от един тип сметка в друг. Спестяванията и останалите срочни депозити в търговските банки са нараснали с около 186 млрд. долара. Влоговете на поискване в американските банки и филиалите на чуждестранните кредитни институции в страната са намалели с почти 187 млрд. долара към 7 януари – два дни преди данните на Фед за отлива на депозити от 25-те големи банки.

Някои движения по депозитите вероятно отразяват управлението на балансите в края на годината от страна на компаниите, смятат Чисън и стратези като Алекс Роувър от JPMorgan Chase & Co. и Брайън Смедли от Bank of America Corp. На свой ред Раджапа заяви, че е прекалено рано да се каже със сигурност какво е довело до изтеглянето на депозитите.

Ако се вземат предвид сезонните флуктуации, 25-те големи банки са загубили почти 53 млрд. долара от депозити, става ясно от данните на Фед. Това показва, че част от спада е свързан с „ефекти, отнасящи се до календара“, подчерта Роувър.

„Виждаме увеличаване на депозитите в края на годината и изтегляне на средства в началото на следващата“, отбеляза той. Сумите не се използват за инвестиции в управление на активи или свързаните с правителството финансови пазари, както биха очаквали някои, ако са дошли от досега гарантираните сметки, смята експертът.

„Ако хората се изтеглят от банковите депозити и търсят възвращаемост в държавни ценни книжа, щяхме да имаме по-силен ръст в управлението на активи“, каза той. „Но изглежда, че това не се случва“, добавя Роувър.

Отливът на депозитите дойде, след като през миналата година общата сума по  депозитите от всички източници и региони в 5-те най-големи американски банки нарасна с 8%, като с най-високо темпо бе при базираната в Сан Франциско Wells Fargo & Co. и базираната в Минеаполис U.S. Bancorp. Wells Fargo разполагаше с основни депозити на стойност 945,7 млрд. долара в края на годината, а U.S. Bancorp – с 249,2 млрд. долара.

JPMorgan, която е първа по размер на депозитите, съобщи за ръст от 6% през 2012 г. до 1,19 трлн. долара. Базираната в Шарлът, щата Северна Каролина, Bank of America увеличи депозитите си със 7% до 1,11 трлн., а Citigroup Inc. съобщи от Ню Йорк за същото процентни разширение до 930,6 млрд. долара в края на годината.

За големите кредитни институции намаляването на сумите по депозитите от началото на годината може да се окаже благоприятна тенденция, заяви Чисън. Евентуално увеличение, съчетано със слабо търсене на заеми, би означавало, че банките ще трябва да купуват ценни книжа с по-ниска доходност, понижавайки маржа на печалба, смята той.

Нетните лихвени маржове, които измерват рентабилността и представляват разликата между сумите, плащани от банките на вложителите, и печалбите им от отпуснатите кредити, се понижават в целия бранш. При Wells Fargo и JPMorgan спадът през четвъртото тримесечие е с най-малко 0,3 процентни пункта на годишна база, сочат изявления на банките.

„По-големите банки трябва да плащат на Federal Deposit Insurance Corp. гаранция по тези депозити, а освен това част от техният капитал и съотношението на ливъридж са повлияни неблагоприятно“, подчерта Раджапа. „Много от банките не желаят подобно развитие“, изтъкна тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още