IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 е на път да заличи всички рани от кризата заради оптимизма в САЩ

Вероятността индексът да не достигне нов исторически връх тази година е минимална с оглед резултатите на компаниите

13:46 | 22.01.13 г. 2
S&P 500 е на път да заличи всички рани от кризата заради оптимизма в САЩ

Ще бъде доста изненадващо, ако тази година широкият борсов индекс в САЩ – S&P 500, не достигне нов рекорд. В момента показателят е с 5,1% под историческия си връх от октомври 2007 година, а очакванията за ръст на корпоративните печалби водят до силен оптимизъм, пише Bloomberg.

Прогнозите на анализаторите са, че 500-те компании от индекса ще постигнат печалба от 1 трлн. долара тази година – или с 31 на сто повече, отколкото са имали в годината на историческия връх.

Дори и при запазване на текущото средно ниво на коефициента цена/печалба на акция от индекса, който е с около 10% под среднатата си стойност за последните шест десетилетия, S&P 500 със сигурност би трябвало напълно да заличи загубите от кризата и да достигне нов връх.

За сравнение, на индекса са били необходими 25 години, за да запише исторически връх след срива по време на Голямата депресия. След това са трябвали средно по три години, за да бъде достигнат нов връх след всяка по-дълбока корекция.

През миналата седмица S&P 500 се повиши с 1 на сто до 1 486 пункта – най-високото ниво от декември 2007 година насам. В основата на повишението бяха силните резултати на ключови компании като Goldman Sachs и General Electric.

От предадените през миналата седмица 67 корпоративни отчета 48 биха предварителните очаквания на анализаторите. „Мечките“ обаче предупреждават, че заложените прогнози за твърде ниски и затова може да се очаква пазарен спад.

От началото на годината показателят е нараснал с 4,2 на сто, а за 2012 година повишението беше 13%.

През тази седмица се очакват отчетите на водещи технологични компании като Apple, Microsoft, Google и IBM. Освен тях резултати трябва да дадат още UPS, 3M, Walt Disney, Johnson&Johnson, Procter&Gamble и други.

Как върви сезонът на отчетите в САЩ – вижте резултатите на водещите компании тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
VBT
преди 11 години
Факта, че всички започнаха да говорят как S&P ще бие ол тайм хайя, значи е време за корекция :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Оптимисти, защото им отместиха скалата на пропаста на 2 метра (месеца) и си гледат само върха на носа и върха на обувките.И Лемън Брадърс имаха ААА, ама се капичнаха. Следващия моля :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още