IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейнър: Няма дългосрочно повишаване на тавана на дълга без сделка за бюджета

Лидерът на републиканското мнозинство в Камарата на представителите обаче посочи, че през следващата седмица ще бъде гласувано 3-месечно увеличение

21:17 | 18.01.13 г. 2
Бейнър: Няма дългосрочно повишаване на тавана на дълга без сделка за бюджета

Председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес Джон Бейнър обяви, че няма да има дългосрочно повишаване на тавана по федералния дълг, докато Сенатът не приеме бюджета, а представителите на Републиканската партия ще се опитат да накарат Сената да ореже разходите, съобщи Ройтерс.

„Възнамеряваме да следваме стратегии, които ще задължат Сената най-накрая да се присъедини към камарата в противопоставянето на проблема с разходите на правителството. Принципът е прост: няма бюджет – няма плащания“, пише Бейнър в свои бележки, подготвени за конференцията на републиканските депутати от камарата.

Сенатът не е приемал официално решение за бюджета от близо 4 години, тъй като Конгресът разчита до голяма степен на временни мерки за финансиране, за да осигури дейността на правителствените агенции и програми.

По информация на MarketWatch в подготвените бележки Бейнър не споменава краткосрочно повишаване на тавана на дълга – идея, лансирана вчера от съпартиеца му от Уисконсин Пол Райън. Той обаче подчертава, че дългосрочно увеличение, което не е предшествано от съкращаване на разходите, излага на риск от понижаване кредитния рейтинг на САЩ.

Според лидера на републиканското мнозинство в камарата Ерик Кантор обаче през следващата седмица те ще предложат законопроект за увеличаване на тавана на дълга за 3 месеца.

Икономисти вече предупредиха, че икономиката на САЩ може да навлезе в рецесия, ако таванът на дълга, който в момента е 16,4 трилиона долара, не бъде повишен.

Президентът на страната Барак Обама пък призова Конгреса да вдигне тавана, без да поставя условия.

Кантор изтъкна също, че ако до средата на април Сенатът не приеме бюджета, членовете на Конгреса няма да получат възнагражденията си. „Няма бюджет – няма плащане“, повтори той новата мантра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още