IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С изключение на NASDAQ щатските индекси се задържаха на зелена територия

Историята от август 2011 г. се повтаря. Конгресът отново ще ни изправи на ръба, коментира на анализатор

23:53 | 15.01.13 г.
<p>
	Фондовата борса в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

С изключение на NASDAQ щатските индекси се задържаха на зелена територия въпреки нарастващите опасения за изхода от преговорите за поредното повишаване на дълговия таван.

Компаниите за луксозни стоки нараснаха като група в S&P 500, след като публикувани днес данни разкриха, че продажбите на дребно през декември са се увеличили повече от очакваното.

Акциите на Dell Inc. спечелиха 7,1% след отбелязания вчера 13% ръст, породен от информация, че компютърният гигант е в преговори за продажба с компании за дялово инвестиране. Apple Inc. и Hewlett-Packard Co. изгубиха над 2%, следвайки общата тенденция на спад на технологичните акции.

Facebook Inc. се раздели с над 2,5%, след като компанията представи инструмент за търсене на информация в социалната мрежа.

S&P 500 се повиши с 0,11% до 1472 пункта, след като изгуби 0,5% по-рано през сесията.

Dow Jones Industrial Average спечели 0,2% до 13535 пункта, докато NASDAQ се раздели с 0,22% до 3111 пункта.

„Опасенията за дълговия таван означават още несигурност“, казва Том Райт, инвестиционен директор на Chemung Canal Trust Co., цитиран от Bloomberg.

„Обама не може да каже, че няма да преговаря, тъй като няма избор. Той не контролира Конгреса. Няма да е добре за икономиката, ако правителството се наложи да замрази дейността си. Историята от август 2011 г. се повтаря. Конгресът отново ще ни изправи на ръба“, допълва той.

Вчера щатският финансов министър Тимъти Гайтнър предупреди, че правителството ще изразходва наличните ресурси между средата на февруари и началото на март преди да се наложи да наруши дълговия лимит, който сега възлиза на 16,4 трлн. долара.

От 1960 г. Конгресът е повишавал този лимит 79 пъти, включително 49 пъти при управлението на републикански президенти.

Ако щатските законодатели не повишат дълговия таван, ще бъдем принудени официално да преразгледаме кредитния рейтинг на страната, предупреди днес Fitch Ratings.

„Докато несигурността нараства, рейтинговите агенции отново напомнят за себе си, пазарите ще стават все по-волатилни“, казва Сарат Сети, инвестиционен директор на Douglas C. Lane & Associates.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още