IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Губернаторът на Луизиана иска премахване на данъка върху печалбата и доходите

Според политически коментатор обаче предложението е само форма на реклама за политика, спряган за различни постове от национален мащаб

17:15 | 11.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Губернаторът на Луизиана Боби Джиндал. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Губернаторът на Луизиана Боби Джиндал. Снимка: Архив Ройтерс

Губернаторът на Луизиана Боби Джиндал заяви, че иска да премахне всички данъци върху доходите на физическите лица и печалбите на корпорациите, за да опрости данъчния кодекс на щата и да го направи по-приемлив за бизнеса, съобщи Ройтерс.

Представителят на републиканската партия не представи подробности по предложението, но от офиса му публикуваха съобщение, потвърждаващо, че данъците са обект на по-всеобхватен план за данъчна реформа.

„Целта ни е да премахнем всички данъци върху доходите и всички данъци върху печалбата на компаниите по начин, който да няма отношение към приходите“, посочва Джиндал в документа.

Той не потвърждава информациите, че ще настоява за увеличаване на данъка върху продажбите в опит да компенсира понижените данъчни приходи, и дори посочва изрично, че иска да запази този тип данъци на настоящите им ниски нива и колкото е възможно по-дълго.

Политическият анализатор Джон Маджинис, който вчера съобщи в своя информационен бюлетин LaPolitics Weekly, разпространяван чрез електронна поща, че Джиндал ще предложи загубите от данъчни приходи да бъдат компенсирани с увеличаване на данъка върху продажбите, който в момента е на ниво от 4%, заяви, че стратегията съвпада с интереса на губернатора за запазване на висок рейтинг в национален мащаб.

„Самото предлагане на план от мащаб, който да предизвика дискусии, би спечелило на Джиндал одобрение сред финансовите консерватори тук и в цялата страна“, твърди Маджинис.

Джиндал често е споменаван във връзка с постове от национален мащаб, включително сенаторско място и евентуална кандидатура за президент.

Съседният на Луизиана щат Тексас от години няма данък върху доходите, разчитайки на акумулираните средства от богатите си енергийни ресурси и на други форми на облагане.

Останалите щати в региона, управлявани от републиканци, се опитват да копират Тексас, като сред тях са Оклахома и Канзас, които вече обмислят понижаване на данъците.

Маджинис обаче се пита дали републиканското мнозинство в законодателния орган на Луизиана би приело амбициозния план на Джиндал.

„Всяко увеличаване на данъците като това при данъка върху продажбите или премахване на изключения ще изисква подкрепа от две трети от гласовете, което ще наложи пълна солидарност сред републиканците и немалка подкрепа от демократите“, обясни той.

Губернаторът вече обяви, че ще се срещне с депутатите скоро, за да обсъди подробностите по своя план за реформа на данъчния кодекс.

„Премахването на данъците върху доходите ще остави повече средства в джобовете на семействата от Луизиана и ще промени сложния данъчен кодекс в посока на по-проста система, което ще направи щата по-привлекателен за компаниите, които искат да инвестират тук, и ще създаде повече работни места“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още