IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street започна седмицата със спад

В навечерието на сезона на отчетите фокусът на инвеститорите се измества към печалбата

23:28 | 07.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Част от инвеститорите на Wall Street решиха днес да кешират вложенията си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Част от инвеститорите на Wall Street решиха днес да кешират вложенията си. Снимка: Ройтерс

Със спад започнаха новата седмица фондовите пазари в САЩ. В понеделник индексите на Wall Street отчетоха спад, след като инвеститорите в очакване на сезона на отчетите за четвъртото тримесечие решиха да осребрят последните печалби, които вдигнаха S&P 500 до петгодишен връх.

Индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с 0,57% до 13 359 пункта, по-широкият индекс S&P 500 загуби 0,57% до 1 458 пункта, а технологичният бенчмарк Nasdaq отписа 0,38% до 3 089 пункта.

Bloomberg припомня, че индексът на 500-те големи компании достигна най-високо ниво от 2007 г., след като излязоха добри данни за заетостта и пазара на труда в САЩ. Спадът днес е само ден след сесията, на която S & P 500 завърши на петгодишен връх, а инвеститорите спечелиха от най-силния седмичен ръст от повече от година насам, подсилен от сделката за бюджета на САЩ и икономически данни. S&P 500 се повиши с 4,6% миналата седмица.

„Изминахме дълъг път за много кратко време“, коментира в тази връзка Том Уърт, старши инвестиционен стратег в Chemung Canal Trust Co. Той потвърждава, че през тази седмица пазарните участници ще са подвластни на корпоративните отчети.

Неофициално сезонът на отчетите в САЩ ще започне с резултатите на Alcoa Inc., които ще бъдат публикувани утре след края на сесията. До края на седмицата ще бъдат публикувани и отчетите на Wells Fargo & Co, IHS Inc, Monsanto Co и други.

Десет компании за обслужване на ипотечни договори, включително Bank of America, Citigroup, JPMorgan и Wells Fargo - се споразумяха в понеделник да платят 8,5 млрд. долара, за да се сложи край на прегледа случай по случай на възбрани, изисквани от регулаторните органи на САЩ.

Сред най-големите губещи е специалистът в генната технология Illumina Inc. чиито акции паднага с 9 на сто, след като от Roche Holding AG съобщиха, че са се оттеглили от преговорите за закупуване на американската генетична компания, предаде Bloomberg.

В центъра на вниманието бяха и финансовите акции. Базелската комисия за банков надзор даде на банките допълнително време от четири години за попълване на техните ликвидни буфери. "Този ход дава на бранша малко пространство", заяви Коен Де, икономист от KBC. Въпреки това акциите на Citigroup загубиха 0,3 на сто, книжата на Bank of America обаче скочиха заради уреждането на ипотечния спор с Fannie Mae с 0,2 на сто, докато акциите на Fannie Mae се изстреляха със шест на сто.

Сред печелившите се наредиха и книжата на Amazon.com Inc. които поскъпнаха с 2,8 на сто след повишаване на препоръката от страна на Morgan Stanley. По време на сесията книжата на Amazon дори минаха най-високата си стойност в историята на компанията от 269,22 долара за акция, но приключиха сесията на равнище от 266,63.

Walt Disney Co започна преди няколко седмиц вътрешнофирмен преглед за намаляване на разходите, който може да доведе до съкращения в неговото студио и други звена, заявиха трима запознати със случващото се източници пред Ройтерс. Акциите на Disney се понижиха с 2,4% до 50,95 долара.

Книжата на услугата за видео стрийминг Netflix Inc спечелиха 2,3 на сто до 98,20 долара, след като обяви, че ще предложи предишни сезони на някои от популярните предавания, произведени от Warner Bros Television, собственост на Time Warner.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още