IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите данни за пазара на труда в САЩ подкрепиха Wall Street

Темпът на създаване на нови работни места в страната не е достатъчен, за да продължи понижението на безработицата

23:14 | 04.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Добрите данни за пазара на труда в САЩ подкрепиха Wall Street

Индексите на Wall Street преодоляха колебливото начало от днешната сесия и приключиха с повишения след по-добрия от очакваното доклад за заетостта в САЩ.

Dow Jones се повиши с 0,31% до 13 433 пункта, а S&P 500 регистрира ръст от 0,45% до 1 466 пункта, което е над петмесечния връх, достигнат от индекса през септември.

Nasdaq преодоля първоначалния натиск и приключи с ръст от 0,05% до 3 102 пункта.

Сред печелившите позиции в днешната сесия се наредиха акциите на Eli Lilly, след като фармацевтичната компания повиши очакванията си за печалбата през настоящата година.

С повишения на цените приключиха също акциите на Citigroup, Avon Products, Johnson & Johnson и други.

Акциите на Apple обаче днес поевтиняха с 2,2% до малко над 530 долара, след като Уасуо Накане от Deutsche Bank в Токио предупреди, че производство на компоненти за устройствата на компанията е изложено на “сериозна корекция на рисковете” заради по-слабите от очакваното продажби до края на 2012 г., предаде Bloomberg.

Инвеститорите оцениха положително доклада на американското трудово министерство за състоянието на пазара на труда в САЩ и добрия доклад за сектора на услугите в страната. Данните сочат, че през декември са били създадени 155 хил. нови работни места, ревизирани нагоре бяха и данните за ноември.

Новите работни места обаче все още не са достатъчни, за да се стигне до по-сериозно понижение на безработицата в страната. Статистиката сочи, че и през декември тя е останала на същото равнище, каквото беше през ноември.

“Това ни подсказва, че все още имаме проблем с безработицата, поради което Фед ще трябва да продължи да изпълнява ангажиментите си”, коментира пред информационната агенция Мохамед ел-Ериан от Pimco.

Днес се засилиха опасенията на пазарните участници, че Федералният резерв на САЩ ще оттегли по-рано от очакваното подкрепата си за икономиката. Това се потвърди и от председателя на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, който каза, че централната банка ще спре изкупуването на активи, ако икономиката на страната продължи да се подобрява.

По думите му спад на безработицата до 7,1% през настоящата година вероятно ще представлява значително подобрение на пазара на труда, към което американската централна банка се стреми, за да започне постепенно да затяга паричната си политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още