IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биковете затанцуваха на Wall Street

Dow Jones изпрати най-добрия си първи работен ден в историята си

23:35 | 02.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Биковете затанцуваха на Wall Street

Споразумението в спора за бюджета на САЩ причини в началото на годината истински фойерверки на Wall Street.

"Това е едно рали на облекчението", обобщи случващото се на борсите днес Брайън Батъл от Performance Trust Capital Partners. Той обаче не очаква възходящият тренд да продължи за дълъг период. Следващата криза може да дойде от предстоящите разисквания за повишаването на дълговия лимит. По всяка вероятност в края на февруари Съединените щати ще достигнат самоналожения си таван за дълга.

След седмици на спорове през нощта срещу сряда републиканците и демократите постигнаха компромис, с който предотвратиха автоматични временни увеличения на данъците за почти всички американци, както и намаляване на разходите. Така до голяма степен бе отблъсната заплахата от рецесия.

Преобладава облекчението, че фискалната пропаст бе заобиколена, твърдят брокери. За положителна изненада се погрижи и индексът на Института за управление на доставките (ISM), който нарасна през декември над прага от 50 пункта. Анализаторът Улрих Вортберг от Landesbank Hessen-Thüringen оцени това положително като знак за продължение на умерения растеж на САЩ. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете най-доброто си представяне за първи работен ден на годината в историята си, след като Wall Street посрещна взетото след 11-часово заседание решение за предотвратяване на фискалната пропаст. Dow Jones Industrial Average скочи с 308,41 пункта, или 2,4%, до 13 412,55 пункта.

По-широкообхватният S&P 500 нарасна с 36,06 пункта, или 2,5%, до 1 462,25, а технологичният индекс Nasdaq Composite добави 92,75 пункта, или 3,1%, до 3 112,26 пункта.

Акциите на Hewlett-Packard се нареждат сред най-печелившите на Dow Jones Industrial Average, отчитайки ръст от 5,4%. Книжата на Caterpillar Inc. и AT&T Inc. също отчeтоха силен ден, след като поскъпнаха съответно с 4,3% и 3,8%.

Акциите на Boeing поскъпнаха с 2,27 на сто, след като производителят обяви милиардна поръчка от страна на най-голямата в света лизингова компания за самолети ACG за 60 машини от типа 737 Max.

Сред победителите днес са и акции, които обикновено реагират особено силно на настроението на пазарите. Особено търсени днес бяха финансовите акции. Книжата на Bank of America поскъпнаха с 3,4%, акциите на Citigroup поскъпнаха с 3,7%, а тези на Wells Fargo – с 2,55%. Акциите на Mastercard отчетоха исторически връх, след като поскъпнаха с 18,99 долара (3,87%) до 510,27 долара.

Сред фаворитите в европейския банков индекс бяха акциите на Commerzbank и Societe Generale са печалби от 3,9 и 5,3%. Акциите на Deutsche Bank поскъпнаха с 3,7%.  

Освен финансовите стойности на фокус в Ню Йорк бяха книжата на Apple и Zipcar. Акциите на производителя на iPhone и IPAD се повишиха с 2,8%. Според съобщения в медиите компанията вече тества усъвършенстван модел на iPhone 5. За това писа специализираният блог TheNextWeb, който се позовава на информация, получена от разработчици на приложения за iOS, според които са регистрирали потребители на приложенията им с устройства iPhone 6.1, използващи iOS 7.  Устройството е използвало операционната система iOS 7 и е правило заявки от IP адрес в кампуса на Apple в Купертино.

Акциите на Zipcar експлодираха с повече от 48 на сто. Компанията за автомобили под наем Avis купува доставчика за споделяне на автомобили за половин милиард долара. Книжата на Avis поскъпнаха с 4,6%.

Цената на акциите на производителя на банани Dole обаче се сви с 1,54 долара (13,43%) до 9,93 долара, след като компанията даде песимистична прогноза за новата година. Въпреки че заради силни тайфуни в последния месец бананите ще имат лоша реколта, конкуренцията натиска надолу цените на жълтия плод на пазара в Северна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още