IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли сделка в 12 без 5?

Инфарктните бюджетни преговори в САЩ продължават

09:30 | 31.12.12 г. 5
Ще има ли сделка в 12 без 5?

Републиканците и демократите в САЩ продължават и днес преговорите за преодоляването на т. нар. “фискална пропаст”. Лидерите на Сената ще се съберат днес около 16 ч. българско време часове преди изтичането на крайния срок за налагането на увеличения на данъците и драматични съкращения на военните и вътрешните разходи, съобщи CNBC.

Сделката изглежда несигурна заради значителните различия между републиканци и демократи във виждането им за бюджетните приходи и разходи.

"Най-голямата пречка, пред който сме изправени, е че президентът Обама и лидерът на мнозинството продължават да настояват за нови данъци, които ще бъдат използвани за финансиране на други разходи, а не за значимо намаляване на дефицита", посочват в изявление представители на републиканците.

“Все още имаме малко време за постигането на споразумение и възнамеряваме да продължим преговорите”, коментира късно снощи лидерът на републиканците в Сената Хари Рийд.

Рийд и лидерът на демократичното малцинство в Сената Мич Макконъл бяха натоварени от президента на САЩ Барак Обама да постигнат споразумение до края на деня, за да се избегне автоматичното увеличаване на данъците, което ще засегне предимно  представителите на средната класа в страната.

Дискусиите обаче не доведоха до резултати, а според демократите основните спорове са свързани с преизчисляването на социалните помощи и границата, над която доходите на домакинствата да се облагат с по-високи данъци.

Безизходицата накара Макконъл да се обърне и към вицепрезидента Джо Байдън, който е бивш сенатор, за да подпомогне преговорите. Байдън прекара неделния следобед в Белия дом.

След намесата му имаше някакви признаци за напредък, след като републиканците омекнаха в позицията си за преизчисляването на социалните помощи и обезщетенията с фиксиран индекс.

Председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Джон Бейнър призова членовете на Конгреса да дойдат за гласуването на каквото и да било предложение.

Междувременно Обама е помолил Рийд да подготви “авариен” вот за данъчните ставки върху доходите под 250 хил. долара годишно и за удължените помощи при безработица в случай, че преговорите отново пропаднат.

Ако този “авариен” вот не се състои, около 28 млн. американски домакинства ще трябва да платят многократно по-висок данък върху доходите. Това се очаква да засегне тежко американската икономика, която разчита основно на потребителските разходи, защото повечето домакинства ще трябва да съкратят разходите си, за да намерят източник на средства за плащането на данъците.

Заради продължаващите преговори се очертава днешната съкратена сесия на пазарите да бъде изключително напрегната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 3
aldy
преди 11 години
А колко е просто. Да питат ББ. Замразяват заплатите, свалят пенсиите до $150, пускат кучетата да оберат по-одъртелите пенсионери и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
tonibg
преди 11 години
Отново циркове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още