IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси изтърпяха цяла седмица на понижения

Трейдърите са страшно предпазливи, а инвеститорите са и притеснени, резюмира положението анализатор

23:41 | 28.12.12 г. 2
Американските борси изтърпяха цяла седмица на понижения

Американските индекси записаха пета поредна сесия на понижения след изявление на Белия дом, че президентът Барак Обама не възнамерява да направи ново предложение за избягване на „фискалната пропаст“, каквито спекулации се бяха появили по-рано днес, съобщи CNBC.

Dow Jones отстъпи с 1,21% до 12 938,11 пункта, падайки и под психологическата граница от 13 000 пункта, воден от акциите на Hewlett-Packard, загубили 2,6% от стойността си до 13,68 долара, и тези на Chevron, поевтинели с 1,9% до 106,45 долара. Това е и най-слабото седмично представяне на индекса през последните 6 седмици, а загубата за настоящата достигна 1,9%. Американското министерство на правосъдието започва собствено разследване за потенциален случай на измама на концерна, съобщава HP в задължително предизвестие до Комисията по ценните книжа и фондовите борси. И ФБР вече е започнала свое следствие, а HP е заплашен и от дериватно действие от страна на акционерите.

Standard & Poor's 500 изтри 1,11% до 1 402,43 пункта, като всичките му подсектори приключиха на негативна територия начело с енергийните компании и тези за производство на материали. Неговата седмична загуба също достигна 1,9%. Nasdaq Composite се понижи с 0,86% до 2 960,31 пункта, но за седмицата заличи цели 2%.

„Трейдърите са страшно предпазливи, а инвеститорите са и притеснени“, резюмира ситуацията Стивън Гилфойл от Meridian Equity Partners.

Недовършените продажби на жилища са нараснали до най-високото си ниво от над 2 години и половина, увеличавайки се с 1,7% през ноември, сочат данни на американската Национална асоциация на брокерите на имоти.

От института за управление на доставките пък съобщиха, че съставяният от тях индекс за бизнес активността в американския Среден Запад е нараснала до 51,6 пункта през декември от 50,4 пункта през предходния месец, надхвърляйки очакванията за подобрение до 51,0 пункта.

Акциите на Barnes & Noble повишиха стойността си с 4,3% до 14,97 долара, след като британската издателска компания Pearson обяви, че ще закупи дял от 5% в Nook Media, в която е съсредоточен бизнесът с електронни четци и таблети на американската верига книжарници, срещу 89,5 млн. долара. Инвеститорите не се повлияха и от съобщението на Barnes & Noble, че очаква продажбите през празничния период да останат под очакванията и че бизнесът със серията електронни четци и таблети досегашните предвиждания за финансовата 2013 г., приключваща на 30 септември.

Пазарната капитализация на Apple намаля с 1,1% до 509,41 пункта, след като китайски съд наложи глоба от 1 млн. юана (162 000 долара) заради това, че е допуснала чрез нейния App Store да бъдат продавани пиратски копия на електронни книги. За последните 3 месеца акциите на компанията са загубили 25% от стойността си, след като през септември достигнаха рекорден връх в историята ѝ от 705 долара за ценна книга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още