IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сагата около бюджетните преговори помрачи оптимизма на Wall Street

Според теория на игрите в интерес на много републиканци и демократи е да не договарят сделка сега, а да оставят преговорите за догодина, коментира анализатор

23:36 | 27.12.12 г. 1
<p>
	Фондовата борса в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Щатските индекси се понижиха в четвъртък поради нарастващите опасения за успеха на бюджетните преговори във Вашингтон, съобщава MarketWatch.

Колебанието на инвеститорите предизвика ръст на индекса на страха CBOE Volatility Index над 20 пункта за първи път от края на юли. Опасенията са свързани с продължаващите бюджетни преговори във Вашингтон и коментара на лидера на демократите в сената Хари Рейд, че постигането на споразумение до края на годината е малко вероятно.

„Свидетели сме на продължаваща несигурност и съвсем слаб прогрес около бюджетната сделка“, казва Джак Аблин, инвестиционен директор на BMO Private Bank в Чикаго.

„Според теория на игрите в интерес на много републиканци и демократи е да не договарят сделка сега, а да оставят преговорите за догодина“, коментира Аблин.

Падайки за кратко под 13 хил. пункта за първи път от 3 седмици, Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,14% до 13096 пункта. Най-тежки загуби сред сините чипове понесоха J.P. Morgan Chase & Co., American Express Co. и Bank of America Corp.

S&P 500 изгуби 0,12% до 1418 пункта като най-слабо сред 10-те индустриални групи на индекса се представиха компаниите за суровини и финансовите институции.

Nasdaq Composite се раздели с 0,14% до 2986 пункта.

Спадът на индексите се ускори, след като Рийд заяви, че преговорите са в застой и че попадането във фискалната пропаст на 1-ви януари е все по-вероятно.

В сряда щатският финансов министър Тимъти Гайтнър изтъкна в писмо до Конгреса, че таванът на щатския дълг ще бъде достигнат на 31 декември и че министерството ще прибегне до „извънредни мерки“, за да финансира федералното правителство в началото на следващата година.

Макроикономическите данни от деня се оказаха смесени.

Потребителското доверие през декември се понижи, тъй като бюджетната битка помрачи икономическите очаквания на американците.

„За съжаление това се очертава да е тенденция, поне докато не бъде намерено някакво решение“, коментира Аблин.

Друг доклад разкрива, че продажбите на нови жилища са достигнали двугодишен връх през ноември.

Междувременно стана ясно, че новоподадените молби за помощи за безработни в САЩ през изминалата седмица са се увеличили с 12 хил. до 350 хил., въпреки че спадът може да е следствие от коледните празници. Икономисти, участвали в проучване на MarketWatch, прогнозираха, че молбите за помощи ще се понижат до 360 хил. от ревизираните през предходната седмица 362 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Цирк "Буш". Няма как да не искат да продължат най-голямата имама в човешката история - да печатат зелени хартийки на вестникарска хартия. Балами да ги колекционират по света - бол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още