IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Toshiba води преговори да продаде до 16% от Westinghouse

Японците обаче държат да запазят контролния пакет от 51% в американската компания

16:24 | 27.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Toshiba води преговори да продаде до 16% от Westinghouse

Toshiba Corp. преговаря с трима потенциални купувачи за продажбата на дял до 16% в Westinghouse Electric Co., в която притежава 67%, като възнамерява да запази контролния пакет акции в американската компания, заяви президентът на Toshiba Норио Сасаки, цитиран от Dow Jones Newswires.

Потенциалните купувачи „са направили много добри оферти“, твърди Сасаки. Сред тях има компании, които не са базирани в САЩ, добавя той.

Един стратегически инвестиционен партньор в Westinghouse би позволил на Toshiba да затвърди положението си в бизнеса с ядрени съоръжения в световен мащаб, както и да набере кеш от продажбата на част от своя дял.

Сасаки отбелязва също, че делът от 20% в Westinghouse, който в момента е собственост на Shaw Group Inc., но който Toshiba се очаква да придобие през януари според условията на пут опция, може да бъде закупен от Chicago Bridge & Iron Co. Toshiba обаче е получила предложения от още 2 компании за закупуване на този дял, изтъква той.

През октомври от Shaw уведомиха японската компания, че ще се възползват от пут опцията да ѝ продадат дела си от 20%. Според условията на споразумението покупката ще бъде приключена на 4 януари.

Chicago Bridge пък е в процес на придобиване на Shaw, след като акционерите на купувача през декември одобриха с огромно мнозинство придобиването на стойност 3,04 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 24.08.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още