IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гаснещите надежди за споразумение за „фискалната пропаст“ потопиха борсите в САЩ

И по-добрите от очакваното макроикономически данни не успяват да върнат оптимизма на инвеститорите

23:48 | 21.12.12 г. 2
Гаснещите надежди за споразумение за „фискалната пропаст“ потопиха борсите в САЩ

Основните американски индекси загубиха по близо 1% в последната сесия за седмицата, макар и над достигнатите най-ниски стойности, след като планът на председателя на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Джон Бейнър за избягване на „фискалната пропаст“ пропадна, увеличавайки страховете, че до края на годината може да не бъде постигнато споразумение, съобщи CNBC.

Dow Jones отстъпи с 0,91% до 13 190,84 пункта, воден от акциите на Bank of America, които понижиха стойността си с 2“ до 11,29 долара, и тези на Caterpillar, поевтинели с 1,8% до 87,90 долара. За седмицата обаче индексът удържа печалба от 0,4%.

Standard & Poor's 500 изтри 0,94% до 1 430,15 пункта, като най-зле се представиха компаниите от секторите на енергетиката и финансите. За седмицата обаче индексът нарасна с 1,2%. Nasdaq Composite се понижи с 0,96% до 3 021,01 пункта за деня, задържайки седмична печалба от 1,7%.

Късно вчера вторият план на Бейнър за избягване на фискалната пропаст бе оттеглен от гласуване в камарата, след като той не успя да събере подкрепата на своите съпартийци. На пресконференция тази сутрин той обяви, че това, което се е случило, не представлява желания от него резултат, и припомни, че без споразумение всеки американец ще трябва да плаща по-високи данъци от началото на 2013 г.

Шумотевицата около фискалната пропаст затъмни някои по-добри от очакваното макроикономически данни. Доходите на американците през ноември са нараснали с 0,6%, а потребителските разходи – с 0,4%. Индексът на потребителското доверие, изчисляван от Университета на Мичиган, обаче се е понижили до 72,9 пункта през настоящия месец. Поръчките за стоки с дълготрайна употреба пък са се увеличили с 0,7%.

Акциите на Research In Motion потънаха с 22,7% до 10,91 долара, след като компанията обяви, че през третото тримесечие абонатите ѝ са намалели за първи път в историята на нейното съществуване.

Пазарната капитализация на Red Hat нарасна с 4,5% до 54,99 долара за акция, след като компанията обяви печалба от 29 цента на акция, оправдавайки очакванията на анализаторите, но приходите за периода ги надхвърлиха.

Акциите на Yum Brands обаче поевтиняха с 3,9% до 63,88 долара, след като стана ясно, че китайските регулаторни органи обявиха, че доставяните във веригата ресторанти за бързо хранене Kentucky Fried Chicken пилета съдържат антибиотици в извънредни количества. От компанията обявиха, че сътрудничат напълно на китайските власти и че количествата, получени от двама доставчици, които са заподозрени по случая, представляват „изключително малък процент“ от предлаганите в ресторантите продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още