IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: САЩ могат да изгубят „ААА“ рейтинга си заради фискалната пропаст

Ако не успеем да избегнем фискалната пропаст, това ще задълбочи чувствително несигурността и ще запрати икономиката в една ненужна рецесия, посочва агенцията

20:41 | 19.12.12 г. 1
<p>
	Вашингтон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Рейтинговата агенция Fitch предупреди в сряда, че съществува голяма вероятност САЩ да бъдат лишени по първокласната си „AAA” кредитна оценка, ако Вашингтон не предотврати автоматичното прилагане на серия данъчни повишения и бюджетни икономии, които застрашават икономиката на страната в началото на следващата година, в случай, че демократите и републиканците не постигнат бюджетна сделка, съобщава CNBC.

„Ако не успеем да избегнем фискалната пропаст, това ще задълбочи чувствително несигурността около фискалната политика на Вашингтон и ще запрати американската икономика в една предотврaтима и ненужна рецесия“, посочва  Fitch в своята прогноза за 2013 г.

„Това може да подкопае средно срочната перспектива за растеж и финансовата стабилност на страната. При подобен сценарий съществува голяма вероятност САЩ да изгубят първокласния си „AAA” рейтинг”, се посочва в изявление на агенцията.

Перспективата, която Fitch поставя пред кредитния рейтинг на САЩ, е негативна.

Standard & Poor's беше първата от големите 3 рейтингови агенции, която понижи първокласния рейтинг на САЩ с една степен още през август 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Отдавна рейтинга на САЩ е вече не ААА , а ХАХАХА :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още