IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждата за скорошна бюджетна сделка в САЩ подкрепи индексите на Wall Street*

Все още няма окончателно споразумение, но нещата постепенно се оформят, коментира анализатор

18:01 | 17.12.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Надеждата за скорошна бюджетна сделка в САЩ подкрепи индексите на Wall Street*

Индексите на Wall Street изтриха пониженията от предходните две сесии, след като инвеститорите преоцениха перспективите за бюджетна сделка във Вашингтон, предаде Bloomberg.

Близо час след началото на търговията в Ню Йорк Dow Jones се повишава с 0,46% до 13 196 пункта, S&P 500 отбелязва ръст от 0,52% до 1 421 пункта, а Nasdaq добавя 0,29% до 2 980 пункта.

Преговорите между Белия дом и Конгреса във Вашингтон продължават да доминират пазарите. “Все още няма окончателно споразумение, но нещата постепенно се оформят”, коментира пред информационната агенция Жак Порта от Ofi Patrimoine.

През почивните дни американският президент Барак Обама и председателят на Камарата на представителите в Конгреса - републиканецът Джон Бейнър, постигнаха съгласие за данъците върху доходите на най-богатите американци.

Пробивът в преговорите е чувствителен, тъй като повечето републиканци принципно се противопоставят на каквото и да е повишаване на данъците.

Условието на Бейнър обаче е по-високите данъчни ставки да бъдат въведени срещу по-сериозни съкращения на държавните пенсии и финансирането на програмите за здравеопазване – нещо, което Обама поне засега не е склонен да приеме.

Все пак предложението на председателя на Камарата на представителите може да положи основите на компромисна сделка, която да даде глътка въздух на пазарите преди началото на същинските преговори за бюджета на САЩ през 2013 г., на които трябва да се вземе решение за тавана на дълга на страната, както и за свиването на дефицита.

Инвеститорите днес не обърнаха съществено внимание на данните за производството в региона на Ню Йорк. Статистиката показва, че секторът се е свил повече от очакваното през декември, което демонстрира продължаваща слабост в края на годината.

Сред печелившите в днешната сесия се наредиха акциите на AIG, след като застрахователят съобщи, че ще направи нов опит да продаде азиатския си бизнес AIA. Преди две години AIG отказа офертата на британската застрахователна компания Prudential, тъй като беше по-ниска от първоначално обявената цена.

* Актуално към 17.25 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още