IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS преговаря за глоба от 1 млрд. долара за манипулирането на лихви

Със сумата обаче ще бъдат уредени претенциите само на регулаторните органи

12:43 | 14.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
UBS преговаря за глоба от 1 млрд. долара за манипулирането на лихви

Скандалът обаче продължава да се разраства, като през тази седмица по искане на британски прокурори бяха арестувани трима души, сред които и бившият трейдър на UBS Томас Хейс, съобщиха източници, запознати със случая. Те уточниха, че властите особено се интересуват дали Хейс, който е работил в швейцарската банка между 2006 и 2009 г., е помогнал за съгласуване на опитите за манипулация на ставката на LIBOR в йени между трейдъри от 6 банки.

В съдебен иск, в който не се споменават Хейс или UBS, канадските регулаторни органи отбелязват, че трейдърите „постигнали споразумение да подават изкуствено завишени или изкуствено занижени данни“ за LIBOR.

От Wall Street Journal не са успели да открият Хейс за коментар по въпроса.

Сред останалите банки, чиито имена се споменават във връзка с разследването, Royal Bank of Scotland Group PLC обяви, че се надява да постигне споразумение с няколко регулаторни органа до февруари.

Някои от другите банки се опитаха да успокоят опасенията на инвеститорите, че високопоставени мениджъри в тях може да се окажат замесени в случая. През лятото от Deutsche Bank AG обявиха, че вътрешното разследване е разкрило, че потенциалните нарушения са „ограничени до малък брой личности, действали по своя собствена инициатива".

Бившият главен изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит през юли отбеляза, че хората не трябва да си правят заключения от сделката на Barclays, че „всяка банка се намира в същото или подобно положение“.

Макар да се притеснява от удара по реномето на банката, мениджърите на UBS се надяват, че чрез разрешаването на проблема с обвиненията в манипулации ще могат най-малкото отчасти да затворят трудна глава в историята ѝ, твърдят източници, запознати със стратегията на банката.

През миналата година неин трейдър ѝ нанесе загуби за около 2,3 млрд. долара, което доведе до спешно оттегляне на главния изпълнителен директор на банката. Оттогава кредитната институция проведе болезнени съкращения, като наскоро обяви, че ще уволни около 10 000 служители и ще закрие голяма част от инвестиционното си банкиране.

Уреждането на проблема около манипулирането на междубанковите лихвени проценти с регулаторните органи не означава край на финансовите тревоги за включените в разследванията банки. Те са изправени пред потенциални претенции на стойност десетки милиарди долари в частни процеси в САЩ, заведени от страна на градове, застрахователи, инвеститори и други кредитни институции.

Регулаторни органи на други държави, които не са участвали в споразумението с Barclays и които очакват това с UBS, на свой ред могат да поискат уреждане на сметките заради евентуалното манипулиране на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още