IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street приключи със спадове

Индексът на големите компании S&P 500 прекъсна 6-дневна печеливша серия заради продължаващото безпокойство относно "фискалната пропаст"

00:44 | 14.12.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street приключи със спадове

Американските акции приключиха с понижения сесията в четвъртък, като S&P 500 прекъсна 6-дневна печеливша серия, след като продължаващото безпокойство относно „фискалната пропаст” прави инвеститорите нервни, съобщава CNBC.

Индексът на 30-те представителни американски компании Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,6% до 13 171 пункта. Индексът на големите фирми S&P 500 спадна също с 0,6% до 1 419 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq Composite загуби 0,7% до 2 992 пункта.

В края на сесията акциите все пак се оттласнаха от дъната за деня, след като стана ясно, че председателят на Камарата на представителите в Конгреса Джон Бейнър ще се срещне с президента Барак Обама в Белия дом по въпроса с бюджета на САЩ.

По-рано Бейнър повтори, че остават „сериозни различия” между него и Обама, посочвайки че президентът не е направил адекватно предложение за намаляване на разходите, за разлика от републиканците. „Ясно е, че той просто не е сериозен относно бюджетните съкращения, а те са голям проблем.”

Пазарните притеснения бяха допълнени от кредитната агенция Standard&Poor’s, която понижи перспективата по рейтинга на Великобритания от „стабилна” на „негативна”, посочвайки, че има 33% вероятност рейтингът да бъде понижен, ако британската икономика и финанси се представят по-зле от очакваното.

Водещите централни банки удължиха действието на споразумението за доларовата ликвидност, като Фед, ЕЦБ и централните банки на Англия, Канада и Швейцария подновиха и двустранните си споразумения за осигуряване на ликвидност във всяка от техните валути.

Акциите на Apple се понижиха с близо 2% след новината, че мобилното приложение на Google за навигация – Google Maps, ще започне да се предлага в магазина на Apple за приложения. През септември Apple пусна с новия iPhone 5 свое картово предложение на мястото на Google Maps, но то се оказа пълен провал.

Икономическите новини от деня показаха, чe цените на производител са намалели с 0,8% през ноември, като това е понижение за втори пореден месец, след като разходите за енергоносители спаднаха с най-бързо темпо за последните 3 години.

Първоначалните молби за помощи за безработни се понижават за четвърта поредна седмица, като през миналата са намалели с 29 000 до сезонно изгладените 343 000. Средният показател за последните 4 седмици се понижи с 27 000 до 381 500 молби.

Продажбите на дребно през ноември пък са се повишили с 0,3%, но ръстът остана под предварителните прогнози за 0,5%, а запасите на бизнеса през октомври са нараснали с 0,4%, оправдавайки очакванията на анализаторите.

Американският лек петрол се понижи с 0,8% до 86,09 долара за барел, а петролът тип Брент прибави 0,1% до ниво от 107,91 долара.

Златото спадна с 1,1% до 1 699 долара за трой унция, а среброто - с 3,5% до 32,61 долара.

Еврото е на практика без промяна на ниво от 1,3075 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК е без изменение на ниво от 1,734%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още