IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските индекси със слаби повишения в началото на сесията*

По-добрите от очакваното макроикономически данни подкрепиха пазара

18:42 | 13.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Американските индекси със слаби повишения в началото на сесията*

Основните американски индекси се изкачиха на положителна територия след волатилно начало, подкрепени от по-доброто от очакваното съобщение за първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ, но печалбите са ограничени и инвеститорите остават предпазливи заради продължаващите преговори за избягване на „фискалната пропаст“, съобщи CNBC.

Dow Jones едва напредва с 0,01% до 13 247,04 пункта, след като вчера прекъсна поредица от 5 сесии на повишения, като акциите на Caterpillar, поскъпващи с 0,7% до 88,56 долара, водят печелившите в индекса на сините чипове, докато тези на Boeing които понижават стойността си с 0,9% до 74,81 долара, натежават в най-голяма степен върху представянето му.

Standard & Poor's 500 нараства с 0,09% до 1 429,72 пункта, като сред подсекторите му компаниите за производство на материали и суровини реализират повишения, докато тези от сектора на енергетиката отстъпват в най-голяма степен от вчерашните си позиции. Nasdaq Composite днес се представя най-добре, регистрирайки повишение от 0,32% до 3 023,39 пункта.

Първоначалните молби за помощи за безработни се понижават за четвърта поредна седмица, като през миналата са намалели с 29 000 до сезонно изгладените 343 000, се посочва в съобщение на американското министерство на труда. По този начин броят на молбите падна под нивото, до което бяха достигнали преди преминаването на урагана Санди през територията на САЩ. Средният показател за последните 4 седмици се понижи с 27 000 до 381 500 молби.

Цените на производител са намалели с 0,8% през ноември, като това е понижение за втори пореден месец, след като разходите за енергоносители спаднаха с най-бързо темпо за последните 3 години, стана ясно от друго съобщение на министерството. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад от 0,5%.

Продажбите на дребно през ноември пък са се повишили с 0,3%, съобщиха от американското министерство на търговията. Ръстът обаче остана под предварителните прогнози, фиксирани на 0,5%. Запасите на бизнеса през октомври пък са нараснали с 0,4%, оправдавайки очакванията на анализаторите.

Междувременно Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка и централните банки на Англия, Канада и Швейцария удължиха с една година до 1 февруари 2014 г. споразумението си за осигуряване на доларова ликвидност, както и двустранните споразумения за осигуряване на ликвидност във всяка от валутите на държавите и регионите под тяхна юрисдикция. Японската централна банка ще вземе решение дали да се присъедини към удължаването на срока на споразумението на следващото си заседание, посветено на монетарната политика.

Акциите на Best Buy скочиха с 14,3% до 13,92 долара на фона на спекулации, че основателят на компанията Ричард Шулце ще отправи оферта за изкупуването ѝ на стойност между 5 млрд. и 6 млрд. долара до края на седмицата.

Пазарната капитализация на Sprint Nextel намалява с 0,5% до 5,63 долара за акция, след като тя предложи по 2,90 долара на акция, за да закупи останалия дял в инетрнет провайдъра Clearwire, в който е мажоритарен акционер.

Акциите на CVS Caremark поскъпват с 2% до 48,50 долара, достигайки рекордно високо ниво от листването на веригата аптеки на фондовата борса, след като тя обяви, че очаква печалбата през 2013 г. да нарасне над очакваното ниво за тази година и обяви увеличаване на дивидента с 38%.

Пазарната капитализация на Yum Brands нараства с 0,2% до 67,77 долара за акция, след като Goldman Sachs повиши рейтинга на ценните книжа.

*Актуално към 17,40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 20.08.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още