IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет изкупува обратно акции за 1,2 млрд. долара

Изкупуването беше извършено при 117% от номиналната стойност на акциите

15:01 | 13.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Уорън Бъфет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Уорън Бъфет. Снимка: Ройтерс

Berkshire Hathaway на милиардера инвеститор Уорън Бъфет похарчи 1,2 млрд. долара, за да купи обратно свои акции от неназован инвеститор, съобщава британският The Gardian.

Изкупуването беше извършено при 117% от номиналната стойност на акциите. Berkshire обяви, че е изкупил 9200 клас А акции за 131 хил. долара всяка от „дългогодишен акционер на компанията“. Акциите представляват около 1% от капитала на Berkshire.

Бъфет винаги е бил предпазлив при обратното изкупуване на капитал. Той се съгласи на подобна стъпка едва миналата година, след като акциите на компанията достигнаха исторически ниски нива.

Berkshire обяви, че не е извършавала никакви подобни операции през първите 9 месеца на годината и че е похарчила за обратно изкупуване на акции през 2011 г. едва 67,5 млн. долара.

След публикуването на новината акциите от клас А на Berkshire поскъпнаха с 2,8% до 134,5 хил. долара.

Операцията е извършена в момент, когато американската икономика се намира на ръба на така наречената фискална пропаст.

Ако политиците във Вашингтон не постигнат сделка за бюджетната си политика, автоматични данъчни повишения и бюджетни съкращения в размер на 600 млрд. долара могат да вкарат страната във втора за последните 4 години рецесия.

Бъфет беше един от инициаторите на отворено писмо, публикувано във вторник, в което се настоява за по-високи данъци за богатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още