IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко важни са новите целеви прагове на Фед?

Мненията варират от запазване посоката на паричната политика до значително отражение върху фондовия и особено върху облигационния пазар

13:52 | 13.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Колко важни са новите целеви прагове на Фед?

„През последните 17 години не съм чувал за голяма банка, която да се е съсредоточила предимно върху целите за заетост. Целта от 6,5% води в напълно погрешна посока. Инвеститорите ще се съсредоточат върху данните за заетостта в момента на публикуването им, така че в тези периоди е възможно сериозно увеличаване на волатилността“, смята той.

Майкъл Йошиками, основател и президент на YCMNET Advisors Inc., казва, че целите на Фед не бива да бъдат пренебрегвани с лека река, особено за инвеститорите в активи с фиксиран доход.

Инвеститорите в облигации в момента са доста смутени, защото председателят на Фед Бен Бернанке очерта сценарий, в който вливането на ликвидност ще бъде прекратено, ако бъдат постигнати определени статистически цели, подчерта Йошиками.

„Мисля, че това е отрезвяваща перспектива за хора, които са вложили средства в такива инструменти“, посочва той. „Виждате какво се случи на облигационния пазар, след като се появи това изявление, фактически това бе разпродажба", обоснова анализаторът.

Цената на дългосрочните американски държавни облигации, която се движи в обратна посока на лихвите, се понижи след изявлението на Фед за монетарната политика.

Вследствие на него, според Йошиками, 2013 г. се очертава като година на препозициониране на инвеститорите, като той препоръчва прехвърляне към облигации с по-къс матуритет – от 7-8 годишен към 2 до 4-годишен, тъй като последните се влияят по-слабо от промените в основния лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още