IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Положителното настроение в Европа се прeнесе и зад oкеана

Добрите икономически данни и надеждата за споразумение за бюджета подкрепиха Wall Street

23:31 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Положителното настроение в Европа се прeнесе и зад oкеана

Положителните новини от Европа и оптимизмът за навременно решение за бюджетния спор между демократи и републиканци подкрепиха фондовите пазари в САЩ във вторник. Увеличението на вътрешните цени на едро не успя да влоши настроението на инвеститорите, предаде MarketWatch.

Dow Jones продължи приятелската си тенденция от последните четири дни, като нарасна с 0,5 на сто до 13 233,42 пункта. С малко под 13 307 пункта, той достигна най-високото ниво за почти два месеца.

По-широкият S&P 500 добави 0,5% към стойността си до 1425,53 пункта, като технологичният подсектор бе най-силен. Индексът Nasdaq Composite нарасна с 1 на сто до 3015,55 пункта.

„Добре протеклият за Испания търг на паричния пазар и доверието на германските финансови експерти се погрижиха за приятелско настроение“, заяви дилър. Освен това имало надежди за напредък в продължаващите преговори за спор за бюджета на САЩ, които трябва да бъдат решени до края на годината, добави той.

Индексът на икономическите очаквания на германския Център за европейски икономически изследвания (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung – ZEW), които измерва доверието на инвеститори и анализатори, нарасна по-рязко от очакваното през декември. Индексът нарасна до 6,9 пункта, докато през ноември отчете -15,7 пункта. Очакванията на анализаторите бяха за подобрение само до -11,4 пункта. Това е 7-месечен връх за индекса, който се завръща на положителна територия за пръв път от май тази година. За оптимизма според Commerzbank има три причини – Гърция е спасена, ЕЦБ е готова в случай на нужда да се намеси силно, а бизнес климатът Ifo за първи път през ноември отново отчете стабилен ръст.

И базираният в Северен Рейн-Вестфалия институт за икономически изследвания (RWI) очаква продължителен ръст на икономиката. След очакван растеж за тази година от 0,7%, учените очакват за 2013 г. леко намален ръст до 0,3 на сто от брутния вътрешен продукт.

Междувременно Гърция набра 4,4 млрд. евро на пазара на краткосрочни заеми, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на данни на гръцката Агенция за управление на държавния дълг. По-късно стана ясно, че  с успешното обратно изкупуване на дълг Гърция разчисти пътя за следващия транш от многомилиардната си помощ. Програмата за обратно изкупуване на старите държавни облигации за 30 млрд. евро вече е изпълнена, съобщиха дипломати от ЕС във вторник, след конферентен разговор на финансовите министри на страните от еврозоната.

За всеки две покачващи се акции имаше три, които отчитаха спад. На New York Stock Exchange днес бяха изтъргувани почти 441 млн. акции на стойност 2,8 млрд. долара. 2030 компонента отчетоха ръст, 967 - спад, а 111 останаха с непроменена стойност.

Сред отделните компоненти най-висок ръст в Dow Jones отчете акцията на производителя на чипове Intel с ръст от 2,3 на сто.

Банковите акции също отчитат добри резултати. Книжата на JPMorgan отчетоха на Dow Jones ръст от 1,30%, а тези на Bank of America поскъпнаха с 0,55%. Акциите на Goldman Sachs натрупаха в индекса S&P 100 почти два процента. Фаворит сред голямата четворка е акцията на Morgan Stanley с плюс от 4,47%. Американската инвестиционна банка обмисля според Wall Street Journal да търси одобрение от Федералния резерв на САЩ за обратно изкупуване на акции през януари.

С ръст от 2,87 на сто до 544,97 долара добър ръст показаха и акциите на Apple. Проведено от Morgan Stanley проучване за възможно пускане на пазара на телевизор на Apple под името iTV е показало, че той ще се радва на силно търсене, писа анализаторът Кети Хъбърти. Интересът към iTV бил дори двойно по-висок от началния интерес към iPhone и iPad, а клиентите били готови да платят висока цена за него.

Анализаторската компания ISI Group цитира обявление на China Unicom, според което вече има над 300 000 предварителни записвания за iPhone 5, който ще бъде пуснат в продажба в петък. China Unicom е вторият по големина китайски мобилен оператор.

Книжата на Delta Air Lines Inc. скочиха с 5,13%, след като тя се съгласи да придобие 49% от акциите на конкурента си Virgin Atlantic Airways Ltd. от Singapore Airlines. Досегашният собственик - Singapore Airlines, е получил 360 млн. долара (279 млн. евро) за своите акции. Договорената цена е три пъти над тази, която азиатците платиха през 1999 г. за дела си в тогава изпадналата в криза компания. Мажоритарният дял в Virgin Atlantic остава у основателя и милиардер Ричард Брансън, който обяви, че ще поддържа бранда, който самият той създаде през 1984 г.

Акциите на AIG поскъпнаха с 4,77 на сто до 34,95 долара и успяха да заличат загубите си от предните дни. Спасителната програма за American International Group Inc. приключи, след като Вашингтон получи 7,6 млрд. долара при финалната разпродажба на акции на компанията четири години, след като беше национализирана – мярка, която предизвика вълна на негодувание спрямо Wall Street и финансовите институции като цяло. Американското министерство на финансите продаде 234,2 млн. акции на AIG на цена от 32,5 долара всяка при 6-тия подобен аукцион от 2008 г.

Акциите на Tripadvisor скочиха с 8,54 на сто до 41,67 долара. Liberty Interactive е придобила акции за около 300 млн. долара от Бари Дилър и неговата фондация Diller von Fürstenberg в интернет портала за екскурзии и сега има мажоритарен дял в компанията. За тях Liberty е платила по 62,50 долара на акция и с това – премия от 63 на сто спрямо цената на акцията от понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още