IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама поиска над 60 млрд. долара за покриването на щетите от Санди

Властите в Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът оцениха на 82 млрд. долара нуждата от средства за реконструкции

13:45 | 08.12.12 г.
<p>
	Ураганът Санди засегна тежко североизточното крайбрежие на САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ураганът Санди засегна тежко североизточното крайбрежие на САЩ. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ  Барак Обама поиска от Конгреса да одобри пакет от финансова помощ в размер на 60,4 млрд. долара за възстановяването на североизточното крайбрежие на страната от щетите, нанесени от урагана Санди, предаде Ройтерс.

Предложението на Обама обаче е далеч от исканията на губернаторите на засегнатите щати. Властите в Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът заявиха, че са необходими най-малко 82 млрд. долара за ремонтите и укрепването и подобряването на инфраструктурата.

Все пак редица сенатори от региона оцениха предложението като “първата добра новина за Ню Йорк от много време насам”. “Въпреки, че сумата не покрива напълно нуждите от средства, тя е едно добро начало”, коментираха Чарлз Шумър, сенатор от щата Ню Йорк, и Франк Лаутенбърг, сенатор от щата Ню Джърси.

Сенаторите са на мнение, че е възможно да поискат допълнителна помощ от Вашингтон на по-късен етап, както се случи след урагана Катрина, покосил Ню Орлиънс преди няколко години.

Първоначално федералното правителство отпусна на града 62,3 млрд. долара, а няколко месеца по-късно бяха одобрени още два финансови пакета на обща стойност 48 млрд. долара.

Искането за финансова помощ от засегнатите от Санди щати обаче може да нагнети още повече напрежението между републиканци и демократи, които в момента преговарят за свиването на дълга и дефицита на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още