IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умерени повишения за американските индекси в началото на сесията*

Благоприятните данни за пазара на труда подкрепят фондовия пазар на фона на липсата на новини около избягването на "фискалната пропаст"

18:32 | 06.12.12 г.
Умерени повишения за американските индекси в началото на сесията*

Основните американски индекси отчитат умерени повишения в началото на днешната сесия, подкрепени от добрите данни за пазара на труда в САЩ, но инвеститорите не престават да се ослушват за новини около преговорите за избягване на „фискалната пропаст“ в САЩ, съобщи MarketWatch.

Dow Jones напредва с 0,15% до 13 053,46 пункта, воден от акциите на Intel, които повишават стойността си с 1,8% до 20,20 долара, докато тези на Boeing, поевтиняващи с 0,5% до 73,49 долара, натежават в най-голяма степен върху представянето му.

Индексът Standard & Poor's 500 прибавя 0,21% до 1 412,29 пункта, като сред подсекторите му технологичните компании са с най-голяма заслуга за положителния резултат за деня до момента, а индустриалните отстъпват в най-голяма степен. Nasdaq Composite се повишава с 0,56% до 2 990,45 пункта.

От американското министерство на труда съобщиха, че молбите за помощи за безработни през миналата седмица са намалели с 25 000 до сезонно изгладените 370 000, което е най-ниският резултат за последния месец. Броят на молбите достигна нивото от периода преди преминаването на урагана Санди през територията на САЩ.

Данните за предходната седмица пък бяха коригирани в посока на повишение до 395 000 спрямо предварително обявените 393 000, а очакванията на анализаторите бяха за спад на молбите до 378 000.

„Седмичните данни са положителни от гледна точка на това, че показват, че негативното въздействие на последния ураган върху пазара на труда се очертава като временно“, заяви Гюс Фоучър, главен икономист в PNC Financial Services Group. Той отбеляза, че очакванията на пазара  това да се случи са се оправдали.

Фоучър припомни, че моделът е съвпаднал с този след преминаването на урагана Катрина със значителен ръст на молбите за помощи веднага след природния катаклизъм и понижаването им до предходните нива седмици по-късно.

Планираните съкращения обаче са нараснали за трети пореден месец през ноември, отчасти подхранени от фалита на Hostess Brands, сочи съобщение на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas. Ръстът е с 34,4% на годишна база и с  близо 20% на месечна, достигайки най-високото си ниво от май.

Днес Английската централна банка и Европейската централна банка оставиха без промяна основните си лихви на ниво от съответо 0,5% и 0,75%.

Според стратега за акциите в Miller Tabak Питър Бууквар изказването на президента на ЕЦБ Марио Драги на пресконференцията след оповестяването на решение за „широка дискусия“ показва, че някои членове на управителния съвет на финансовата институция „искат понижаване на лихвата“.

Акциите на Apple Inc. поскъпват с 1,7% до 548,13 долара само ден, след като компанията отчете най-сериозна процентна загуба на пазарна капитализация от декември 2008 г., а тези на Zynga скачат с 9,03% до 2,53 долара, след като компанията подаде документи за получаване на лиценз за игрална дейност в Невада.

Пазарната капитализация на Sirius XM Radio нараства с 1,8% до 2,82 долара за акция, след като компанията обяви програма за обратно изкупуване на ценните книжа на стойност 2 млрд. долара и изплащане на специален дивидент от 5 цента на акция преди края на годината

*Актуално към 17,50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още